Yapay Zeka Yasası Yolda: Avrupa Birliğinden ChatGPT, Bard Platformlara Düzenleme!
Son güncellenme : 08.12.2023 - 10:58
Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve 27 üyelik ülkeden delegeler, Batı dünyasında geniş kapsamlı bir yapay zeka düzenlemesi konusunda anlaşmaya yakın. Uzun süren bir toplantının ardından katılımcılar OpenAI Inc. şirketine ait ChatGPT ve Google’a ait Bard gibi üretici yapay zeka araçları için bir dizi yasal kontrol üzerinde anlaşmaya vardı.
İsmini vermek istemeyen bazı katılımcılara göre, birkaç saat süren toplantının sonunda grup, “Yapay Zeka Yasası” olarak bilinen bir mevzuat parçasının oluşturulmasına yol açacak resmi bir anlaşmaya oldukça yakın.
Bloomberg, bir YZ Yasasının ChatGPT ve Bard gibi üretici yapay zeka araçlarının düzenlenmesi için yaklaşımı belirleyeceğini bildirdi. ABD Kongresi’nin anlamlı bir eylemde bulunmaması durumunda, YZ endüstrisini denetlemek için dönüm noktası niteliğinde bir politikaya işaret edecektir. Rapor, YZ Yasası’nın birkaç aydır üzerinde çalışıldığını ve politika yapıcıların dili son haline getirerek Haziran 2024’teki Avrupa seçimlerinden önce geçirmeye çalıştıklarını belirtti.
Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere Bloomberg’e göre, geçen Çarşamba günkü tartışmanın ne kadar kapsamlı olduğu göz önüne alındığında, AI düzenlemesi tartışmalı hale geldi. Dünya liderleri ve teknoloji yöneticileri, üretken araçlar daha popüler hale geldikçe YZ endüstrisinin nasıl düzenleneceği konusunda bölünmüş durumda. Raporlar, Fransa’nın Mistral AI ve Almanya’nın Aleph Alpha gibi yerel AI girişimlerini korumak ile teknolojinin potansiyel riskleri arasında bir denge bulmanın AB için zor olduğunu iddia etti.
Bununla birlikte Bloomberg, bazı AB yetkililerinin katılımcı grupların yakında Yapay Zeka Yasası’nın sonuçlandırılması konusunda bir anlaşmaya varacaklarına inandıklarını ekledi. AB politika yapıcılarının, YZ geliştiricilerinin modellerini nasıl eğittiklerine dair bilgi tutmalarını, kullanılan telif hakkıyla korunan materyalleri özetlemelerini ve YZ tarafından üretilen içeriği etiketlemelerini gerektiren bir plan önerdikleri bildirildi. Ayrıca, katılımcıları “sistemik risklere” karşı yönlendirmek için bir davranış kuralları oluşturmayı amaçlıyorlar.