Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, Pazartesi günü OpenAI CEO’su Sam Altman’ın bu hafta ana ağını başlatan yeni kripto projesi Worldcoin ile ilgili endişelerini detaylandıran yeni bir blog yazısı yayınladı.
Dört Büyük Risk Var
Yazıda Buterin, Worldcoin’in “Proof-of-Personhood” (PoP) adı verilen kullanıcı kimlik doğrulama sistemiyle ilgili dört büyük endişenin altını çiziyor.
Worldcoin, kişisel verileri depolamadan veya merkezi bir otoriteye güvenmeden kullanıcılarının kimliğini doğrulayabileceğini iddia ediyor. Bir “Dünya Kimliği” elde etmek için, kullanıcıların “Orb” olarak bilinen bir cihazla irislerini taramaları gerekir. Worldcoin’in kendi cüzdan uygulaması gibi uyumlu uygulamalar, hizmetlerini uyarlamak ve botların kökünü kazımak için Worldcoin’in kimliği doğrulanmış kullanıcı ağından yararlanabilir.
Buterin blog yazısında, bu sistemin gizlilik, erişilebilirlik, merkezileşme ve güvenlikle ilgili potansiyel sorunları olduğunu savunuyor.
Buterin ilk olarak, kişinin irisinin taranmasının potansiyel olarak amaçlanandan daha fazla bilgiyi açığa çıkarabileceğini savunuyor. Örneğin, bir başkası bir World ID sahibinin irisini tararsa, en azından o kişinin sistemde olup olmadığını belirlemek için Worldcoin veritabanıyla karşılaştırabilir. Buna ek olarak Buterin, bir “Orb” cihazını ele geçirmenin zor olabileceği için World ID’lerin herkes tarafından kolayca erişilebilir olmayacağını söylüyor.
Dahası, “Orb” bir donanım cihazıdır ve Buterin “doğru bir şekilde inşa edildiğini ve arka kapıları olmadığını doğrulamanın hiçbir yolu olmadığını” iddia etmektedir. “Worldcoin Vakfı’nın hala sisteme bir arka kapı yerleştirme kabiliyetine sahip olduğunu ve bu sayede keyfi olarak çok sayıda sahte insan kimliği yaratabildiğini” de ekliyor.
Son olarak Buterin, kullanıcıların telefonlarının hacklenebileceği ve iris taramalarını vermeye zorlanabilecekleri göz önüne alındığında Worldcoin ile ilgili güvenlik endişelerini dile getiriyor.
Buterin bu sorunların üstesinden gelmek için mükemmel bir çözüm olmadığını kabul ediyor. Buterin, “Kişiliğin kanıtlanmasının ideal bir biçimi yoktur,” diye yazıyor. “Bunun yerine, hepsinin kendine özgü güçlü ve zayıf yönleri olan en az üç farklı yaklaşım paradigmasına sahibiz.” Bu üç yaklaşım sosyal grafik tabanlı, genel donanım biyometrik ve özel donanım biyometrik çözümler (Worldcoin gibi) olarak biliniyor.
Buterin ayrıca Worldcoin’in donanımıyla, özellikle kullanıcı gizliliği söz konusu olduğunda, onu daha geleneksel tanımlama şemalarından üstün kılan bazı adımlar attığını da ekliyor. Buterin, “Özel donanım sistemleri gizliliği koruma konusunda oldukça iyi bir iş çıkarabilir gibi görünüyor” diyor. “Ancak bunun diğer yüzü, özel donanım sistemlerinin çok daha büyük merkezileşme kaygılarını beraberinde getirmesidir.”
Yeni piyasaya sürülen WLD token, Worldcoin’in ana ağ lansmanının ardından Pazartesi günü erken saatlerde büyük kripto borsalarında %20’nin üzerinde artış gösterdi.