Son güncellenme : 04.03.2022 - 23:48
Dünyanın en büyük kart operatörleri ve ödeme sağlayıcıları olan Visa ve Mastercard, ABD’nin yaptırım emirleri kapsamında Rus bankalarını ağlarından engellediklerini duyurdu. Şirketler ayrı ayrı Ukrayna’ya insani yardım için kullanılacak 2 milyon dolar bağışta bulunduğunu açıkladı.
Bu hareket, birkaç Rus bankasının SWIFT işlem sisteminden bloke edildiğinin açıklanmasının ardından, Rusya’ya yönelik şimdiye kadarki en katı ABD yaptırımlarından sonra geldi. Washington ayrıca Rus merkez bankasının denizaşırı varlıklarının yanı sıra birkaç üst düzey Kremlin yetkilisinin varlıklarını da dondurduğunu açıkladı.
Visa, yeni kısıtlamalara uymak için hızlı adımlar attığını belirtirken, Mastercard, düzenleyicilerin gereksinimlerine tam olarak uymak için düzenleyicilerle çalışmaya devam edeceğini belirtti. Her iki firma da kara listenin finansal bir etkisinin olup olmayacağına ilişkin bir görüş sunmadı.
Ukrayna’yı işgali üzerine Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar, birçok şirketin ülke ile bağlarını koparmasına neden oldu. Son zamanlarda, İngiliz petrol devi BP, devlete ait Rus akranı Rosneft’teki %20’lik hissesinden çıkardığını ve bu hissenin 25 milyar dolara kadar çıkabileceğini belirtti.
Shell ayrıca, gaz grubu Gazprom ile ortaklaşa yürüttüğü Rus operasyonlarını da sonlandıracağını belirtti. Reuters’in bildirdiği habere göre, borsa operatörleri Nasdaq ve Intercontinental Exchange de Rusya merkezli şirketlerin hisselerinin ticaretini geçici olarak durdurdu.
Bu Yaptırımlar Kripto için Daha Fazla Potansiyel Yaratabilir mi?
Visa ve Mastercard’ın Rus bankalarını engellemesi ve çoğu yerel borç verene karşı katı yaptırımlar, özellikle geleneksel finans ağlarına erişimini kaybetmeye hazır olan vatandaşlar tarafından kripto paranın daha fazla benimsenmesine neden olabilir.
HSBC de dahil olmak üzere uluslararası bankalar da ülkedeki operasyonları durduracaklarını açıkladığını göz önüne alırsak, bu potansiyel bir hayli yüksek.
Rus kripto ticaret hacimleri, ABD yaptırımlarının ilk dalgasından sonra zaten yükselirken, Ruble, Bitcoin ve çoğu büyük altcoin karşısında düşüş yaşadı.
Rusya’da kripto paranın benimsenmesi, çatışmadan önce bile yükselişteydi. Bir hükümet raporu, Rusların dünyadaki varlıkların yaklaşık %12’sini ellerinde tuttuklarını belirtmişti. Ülke ayrıca, özellikle büyük Çin ve Kazakistan’daki yasaklardan sonra, kripto madenciliği için potansiyel bir hedef olarak tanımlanmıştı.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.