Son güncellenme : 26.10.2020 - 11:29
Altın ve Bitcoin çok sık karşılaştırılan iki finans varlığı haline geldi. Öyle ki Bitcoin’i dijital altın olarak nitelendiren ve değer deposu olduğunu iddia eden piyasa uzmanları da var. Sadece kıyas değil aynı, zaman zaman artan korelasyonları da dikkat çeken bir diğer konu.
Kimilerinin tercihi altın olurken kimileri de Bitcoin’i desteklemeyi seçiyor. Portföylerinde aynı anda iki varlığı görmek isteyenler de var. Bu haberimizde iki varlığını güvenilir bir piyasa uzmanı tarafından nasıl değerlendirildiğini sizlere aktaracağız.
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan’da Altın ve Bitcoin’i değerlendirdiği “Birinci Perde Kapanıp İkinci Perde Açılırken” ismiyle bir YouTube videosu yayınladı. Manukyan, ilk olarak Eylül ve Ekim aylarının Bitcoin açısından önemine değindi ve kastettiği önemin fiyatla ilgili değil de ana akıma girişiyle ilgiliydi. Bilindiği üzere son dönemler de için Tudor Jones, MicroStrategy ve PayPal gibi birçok önemli ismi Bitcoin’le sık sık yan yana görünüyor. Manukyan’da bu bağlamda önemli bir kırılmanın başladığını düşünüyor. Ünlü isim Bitcoin’in geçirdiği süreci daha net bir şekilde anlatmak için şu ifadeleri kullandı:
“Nasıl bir noktadan nereye geldik? Geriye bıraktığımız yıllarda Bitcoin’e ya da kripto paralara karşı 3 yaklaşım vardı. Biri Roubini’nin (Nobel ödüllü ekonomist) temsil ettiği, Bitcoin’in büyük bir sahtekarlık olduğunu söyleyenler. İkincisi, burada teknolojik ve finansal anlamda bir şey var diyenler. Bu kısımda her şey değişecek ve Bitcoin’in kontrolüne girecek diyen aşırı radikallerde var. Üçüncüsü de burada popüler bir konu var bende bu trade’e atlayım, bu popülariteden bi parça alırım diye düşünenler var.”
Manukyan birinci ve ikinci grubun tartıştığını ve ikinci grubun kazandığını düşünüyor. Ünlü isim, Nouriel Roubini’nin sadece “Blockchain abartılı bir teknoloji” görüşüne katıldığını söyledi. Manukyan’a göre Roubini’nin temsil ettiği grup, şu an yenilmiş durumda.
Yeni bir parasal sistemin, son dönemlerde piyasa uzmanları tarafından gündeme getirildiğini görüyoruz. Böyle bir oluşum olduğu takdirde, bu sistemin neye dayanacağı da kafaları kurcalayan bir konu haline geliyor. Manukyan’a göre bu noktada altın, kripto paralar ve CBDC’ler ön plana çıkıyor. Manukyan ilk olarak neden bir altın standartın şu an çok mantıklı olmadığıyla ilgili bir makaleye atıfta bulunarak şunları söyledi:
“Özellikle şu var: arz ve talebin dünyanın ekonomik ihtiyaçlarına bağlı olmadan dalgalanıyor olması, altının aslında çokta iyi bir ekonomik enstrüman olmadığı düşüncesini ortaya koyuyor.”
Altından sonra ikinci bir seçenek olarak CBDC’ler yani dijital merkez bankası paraları devreye giriyor. Manukyan ilk olarak CBDC’lerin ait olduğu merkez bankaları tarafından takip edilebiliyor olmasının tartışmaya açık bir konu olduğunu söyledi. Ardından Bitcoin tarafına değinen Manukyan şunları söyledi:
“Bitcoin’e kısa vadeli baktığımızda volatilitesinin düşüyor olması, olumlu bir durum. […] Bitcoin’e ek olarak Ethereum’un özellikle yeni ekonomik sistemde yapabilecekleri açısından çok potansiyeli olduğunu düşünüyorum. […] Son söyleyeceğim şu: ben şu anda iş modelinden vs. kaygılı değilim. Merkez bankası dijital parasının yapabileceklerini iyi anlayabilmek lazım. Bu kripto parayla eş zamanlı gidebilecek mi onu görmek lazım. Dolayısıyla Bitcoin buralarda bir hedge mekanizması olarak bizi koruyacaktır.”