DeFi Pulse’tan elde edilen veriler, DeFi’deki toplam kilitli hacmin (TVL) Temmuz ve Eylül arasında 1.9 milyar dolardan 8.3 milyar dolara çıktığını ve 2 Eylül’de ise kaydedilen tüm zamanların en yüksek seviyesi 9.6 milyar dolar olduğunu gösteriyor.
DeFi pazarının hızlı yükselişi, bazı DeFi token’larının 2020’de Bitcoin’den daha iyi performans göstermesini sağlayan, yüksek taleple ilişkilendiriliyor.
Aave, Maker, Compound ve Uniswap gibi birçok DeFi token’ı son derece iyi performans gösterdi. Ancak DeFi’ın bu kadar çok ses getirmesinin sebebi, YFI, SUSHI, HOTDOG, PIZZA, BREAD, CREAM, YAM, CEREAL, BURGER gibi yeni ve deneysel DeFi token’larıyla ilgili.
Bazı DeFi token’ları konusunda yatırımcıları durmaksızın uyaran kripto yatırımcısı ve DeFi eleştirmeni CryptoWhale, yield farming protokollerinin %99’una kadarının deneyimsiz yatırımcıları kandıracağını söylüyor.
“Yield farming #DeFi token’larının tümü sıfıra gidiyor. Yaratıcıların tamamen anonim olmasının ve kripto paraların arzının %80-95’ini kontrol etmelerinin bir nedeni var. Körü körüne satın alan tüm açgözlü ve deneyimsiz yatırımcıları terk etmeyi planlıyorlar.”
CryptoWhale, yield farming protokollerinin çoğunun temsil ettiği değer eksikliğini sürekli olarak eleştirdi. Aynı zamanda bunların yalnızca yatırımcı açgözlülüğü ve abartılı reklam tarafından yönlendirildiği konusunda ısrar ediyor.
Son olarak bilmeyenler için yield farming’i, kripto sahiplerinin, gelir elde etmek amacıyla coin’lerini diğer kullanıcılara borç verdikleri model olarak tanımlayabiliriz.