UNDP 2025’te kriptonun insani kalkınma potansiyelini tartışıyor

UNDP, kripto para birimlerinin insani kalkınmaya nasıl katkı sağlayabileceğini araştırıyor. Blok zinciri ve dijital finans araçlarının güvenli kullanımını teşvik eden kurum, finansal erişimi kısıtlı topluluklara destek olmayı hedefliyor. Kripto paraların fırsatlarını ve risklerini dengelemek için yenilikçi düzenleyici çerçeveler geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor.


UNDP 2025'te kriptonun insani kalkınma potansiyelini tartışıyor

Yayınlanma: 18-02-2025 16:00

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’ndan (UNDP) bir yetkili, finansal riskleri en aza indirirken kripto paraların insani kalkınmaya nasıl katkı sağlayabileceğini araştırmak istediklerini belirtti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNDP Asya-Pasifik Bölge Direktörü Kanni Wignaraja, 17 Şubat 2025 tarihinde UNDP’nin resmi blogunda yayımladığı yazıda, özellikle finansal hizmetlere erişimi kısıtlı topluluklar için kripto varlıklarının sunduğu fırsatların incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Wignaraja, “Kripto para birimleri, merkez bankası dijital paraları (CBDC’ler) ve stabilcoinlerin hızla gelişen potansiyelinin insani kalkınma üzerinde nasıl olumlu bir etki yaratabileceğini anlamamız gerekiyor” dedi.

Kripto paraların, anlık sınır ötesi transferler gibi avantajlar sunduğunu ve finansal sisteme erişimi olmayan topluluklara destek sağlayabileceğini belirten Wignaraja, aynı zamanda piyasanın oynaklığı ve yasa dışı kullanımlar gibi risklerin göz a edilemeyeceğini ifade etti. Bu nedenle, dijital varlıkların güvenli ve etkin bir şekilde kullanımı için yeni düzenleyici çerçevelerin geliştirilmesi gerektiğini savundu.

Ayrıca, Çin, Hindistan, Endonezya, Tayland, Singapur, Japonya ve Kore gibi ülkelerde merkez bankası dijital paralarının yaygınlaşmasının şeffaflığı artırabileceğine ve yolsuzluğu azaltabileceğine dikkat çekti.

UNDP’nin, stabilcoinlerin kriz sonrası ekonomik toparlanmaya katkı sağlayıp sağlayamayacağını analiz etmesi gerektiğini belirten Wignaraja, aynı zamanda fon hareketlerini izlemek ve yolsuzluğu önlemek için blok zinciri teknolojisine yatırım yaptıklarını da ekledi.

Bu kapsamda, UNDP’nin dijital finans araçlarını güvenli bir şekilde test etmesi gerektiğini vurgulayan Wignaraja, kurumun blok zinciri tabanlı çözümleri genişleterek fonların daha şeffaf yönetilmesini amaçladığını belirtti. Kasım 2024’te UNDP, Algorand Vakfı iş birliğiyle dünya genelinde 24.000 BM personeline blok zinciri teknolojisi konusunda eğitim vermek için bir akademi başlattı. Wignaraja’ya göre bu tür girişimler, dijital varlıkların potansiyel faydalarının daha iyi anlaşılmasını sağlayarak küresel kalkınma projelerine yenilikçi çözümler sunabilir.

Hasan Hüseyin Lif avatarı

Yazar Hasan Hüseyin Lif hakkında :

Ekonomi, blockchain ve kripto para alanlarında uzmanlaşmış bir yazar olarak, dijital finans dünyasındaki yenilikleri yakından takip etmekteyim. Üç yılı aşkın bir süredir KoinFinans bünyesinde kripto para piyasasına ilişkin güncel haberler, analizler ve sektörel gelişmeler üzerine içerikler üretmekteyim. Blockchain teknolojisinin ekonomik yapılar üzerindeki etkilerini, DeFi, NFT'ler ve merkez bankası dijital paraları gibi yenilikçi alanları kapsayan derinlemesine analizler sunarak sektördeki dönüşümleri değerlendirmekteyim.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


UNDP 2025’te kriptonun insani kalkınma potansiyelini tartışıyor haberi için ; henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?