Ulusal Blockchain Çalıştayı’nda Dijital Kimlikler Konuşuldu
TÜBİTAK BİLGEM tarafından düzenlenen Ulusal Blockchain çalıştayı 25-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşti. Ulusal Blockchain Çalıştayı’nda Türkiye için dijital kimlikler konuşuldu.
İçinde bulunduğumuz dönemde artık şirketler yeni teknolojilere uyum sağlayarak avantaj kazanmak için yoğun bir çaba gösteriyor. İnternetten sonra ikinci büyük devrim olarak görülen Blockchain teknolojisi de şirketler için çok gözde olmuş durumda.
TÜBİTAK BİLGEM tarafından düzenlenen ve İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen çalıştay, Blockchain teknolojisine doğru gelişen dönüşümün değerlendirildiği önemli bir etkinlik oldu.
TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nde (UEAKAE) eKimlik Uygulamaları Bölüm Yöneticisi olan Dr. Oktay Adalıer, “e-Kimlik Türkiye” başlıklı bir konuşma yaptı. Konuyla ilgili şunları söyledi:
“Blockchain tabanlı dijital kimlik vatandaş mahremiyetini korurken, birçok kurumun kimlik doğrulama süreçlerini daha verimli hale getirecek.”
Dr. Oktay Adalıer, konuşmasında Blockchain tabanlı kimlik doğrulamanın hayata geçmesi durumunda nasıl bir süreç gerçekleşeceğine değindi. Kişiler böyle bir sistemde, üç faktörlü kimlik doğrulama (elektronik kimlik kartı, biyometrik ölçüm ve PIN kodu) yaparak sisteme kayıt olacak. Bu kayıt şu an olduğu gibi nüfus müdürlüklerinde gerçekleştirilecek. Nüfus cüzdanı niteliği taşıyan bu kimliğin üzerine, daha sonra yapılan geliştirmelerle farklı kurumlar için ehliyet, diploma gibi doğrulama katmanları eklenebilecek.