Türkiye’den resmen çekildi! SPK, Coinbase’in Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırdı
Coinbase, Türkiye’de sıkılaşan kripto düzenlemeleri nedeniyle faaliyetlerini durdurdu. Binance ve KuCoin gibi devler pazarda kalmak için operasyonlarını daraltırken, Coinbase stratejik bir çekilme kararı aldı. Şirket, küresel düzenlemeler ve ABD'deki politik etkilere odaklanarak kaynaklarını yeniden yönlendiriyor.
Coinbase, yaptığı son duyuruyla birlikte Türkiye pazarından çekileceğini açıkladı. Geçtiğimiz aylarda oldukça iddialı bir yol haritası olduğunu açıklayan şirket, yaptığı son duyuru ile şaşkınlık yaratsa da bu durum aslında çok da şaşırtıcı olmadı.
Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz haberlerde Türkiye’de kripto paralara yönelik düzenlemelerin daha sıkı hale geldiğini ve kullanıcıyı korumaya yönelik birtakım politikaların arttırıldığını açıklamıştır. Coinbase başta olmak üzere tüm şirketler bu kurallara tabi ancak şu ana kadar pes eden tek şirket de yine Coinbase oldu.
Sermaye Piyasası Kurulu, son düzenlemelere uymayan 14 şirketin 14 şirketin (Coinbase’i de içeren) faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Buna rağmen, Binance ve KuCoin gibi devler, operasyonlarını sürdürmek için çeşitli tavizler vermeyi tercih etmiş ve Türkiye’deki kanunlara her zaman uyma taahüdünde bulunmuştu.
Binance ve KuCoin, Türk kullanıcıları hedefleyen pazarlama faaliyetlerini azaltarak ve Türkçe dil desteğini geri çekerek operasyonlarını daralttı. Bu değişiklikler, şirketlerin zorlu düzenlemelerle baş etmek için ne kadar çaba sarf ettiğini gösteriyor. Konuya hakim olmayanlar için hatırlatmak gerekirse yapılan son düzenlemeler sonrası Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsalarının “uluslarası” domain’lerinde Türkçe hizmet verilemeyecek. Türkçe hizmet vermek isteyen şirketler Türkiye’ye özel bir domain ile devam etmek ve bu şirketini resmi olarak Türkiye’de devam ettirmek zorunda.
Örneğin Binance TR, Türkiye’deki faaliyetlerini yeniden yapılandırarak hem alan adı hem de unvan değişikliğine giderek kullanıcılarına daha iyi hizmet vermek adına ülkemizdeki kurallara uymaya çaba gösterdiğini duyurdu.
Coinbase ise, bu engelleri aşmaya çalışmak yerine Türkiye’den çekilerek stratejik bir karar almış gibi görünüyor.
Türkiye, Coinbase’in başını ağrıtan tek pazar değil. Şirket, Avrupa’da da ciddi düzenlemelerle karşı karşıya. Örneğin, AB’nin yeni kuralları nedeniyle Coinbase, USDC getiri programlarını sonlandırmak zorunda kaldı. Bunun yanı sıra, 19 Aralık 2024’te Wrapped Bitcoin (WBTC) token’ını delist etmeyi planladıklarını duyurdular. Bu karar, şirketin diğer token’ı cbBTC’nin DeFi alanında 1,44 milyar dolar piyasa değerine ulaşmış olması nedeniyle şaşkınlık yarattı.
Coinbase, ABD’de ise farklı bir yaklaşım izliyor. Şirketin CEO’su Brian Armstrong, politika üzerinde etkili olmaya çalışıyor. Armstrong’un, SEC Başkanı Gary Gensler’ın yerine kripto dostu bir isim olarak Hester Peirce’i önermesi başta olmak üzere seçim döneminden bu yana aktif olarak paylaşımlar yapması da cabası. Bu girişimlerin sonuç verip vermeyeceği belirsiz olsa da Coinbase’in uzun vadeli bir strateji izlediği açık.
Tüm bu zorluklara rağmen, Bitcoin’in yükselişi perakende yatırımcıları yeniden harekete geçirmiş durumda. Kasım ayında Coinbase’in mobil uygulaması, global sıralamada dokuzuncu sıraya kadar yükseldi. Bu, şirket için önemli bir başarı.
Coinbase’in Türkiye’den çekilmesi, tamamen vazgeçmekten ziyade kaynaklarını daha az zorlukla karşılaşabileceği pazarlara yönlendirme stratejisi olabilir. Ancak bu yaklaşım, şirketin rekabetçi pozisyonunu korumasına yeterli olacak mı? Yoksa düzenleyici baskılar, Coinbase’in ivmesini yavaşlatacak mı? Bunu zaman gösterecek. Türkiye’nin kripto para piyasasında büyük bir oyuncu olduğu bilinen bir gerçekken bu ve benzeri kararların çokça tartışılması bekleniyor.