Türkiye Kripto Para Şirketlerine Düzenleyici Tedbirler Uygulayacak
Son güncellenme : 13.07.2021 - 17:35
- Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi ve kripto para şirketlerine karşı çeşitli düzenlemeler uygulayacak.
CNN Türk tarafından bildirilene göre; Türkiye’de vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında mükellef tebligatlarına ilişkin düzenleyici yönergeleri içeren “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği”nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tebliği; Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un uygulanmasında yükümlü kuruluşlar olan; bankalar, spor takımları ve kripto para hizmet sağlayıcıları da dahil olmak üzere birçok farklı kuruluş için geçerli olacak.
Bu kuruluşların önemli düzenleyici önlemlere tabi olacağı bildiriliyor. Tebliğle birlikte vergi kaçakçılığına karşı bildirimde bulunması gereken mükelleflerin aralığı özellikle tanımlanacak. Aynı zamanda vergi mükelleflerini bilgilendirilmesine ilişkin usul ve prosedürler de dahil edilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan vergi ve kripto para düzenlemesi: Yürürlüğe girdi https://t.co/KlSL4sEZzz pic.twitter.com/otkJQQrobj
REKLAM
— CNN TÜRK #MaskeniTak 😷 (@cnnturk) July 13, 2021
Bakanlık ayrıca, “gerçek lehdar(faydalanıcı)” olarak tanımlanan tüzel kişiliği veya tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri nihai olarak kontrol eden gerçek kişi veya kişilere tebliğ şartı getirdi.
Kripto para şirketleri de bildirim yükümlülülerine dahil edildi. Sonuç olarak, Türkiye’deki kurumlar vergisi mükelleflerinin geçici vergi beyannamesine ve yıllık kurumlar vergisi beyannamesine gerçek faydalanıcı hakkında bilgi eklemeleri gerekecek.
Geçici vergi beyannameleri ve gerçek faydalanıcı bilgileri, hak sahiplerinin adı, soyadı, uyruğu, kimlik numaraları, adresleri, telefon numaraları, faks numaraları ve varsa e-posta adresleri de dahil olmak üzere yıllık kurumlar vergisi beyannamesi ekinde açıklanacak ve eğer varsa yararlanıcının nedeni de bildirilecek.
Mükellef, bu bilgileri GİB’e elektronik ortamda bildirecek, yukarıda açıklanan bilgilerde bir değişiklik olursa bunlar bir ay içinde güncellenecek ve mükellef bu bilgileri beş yıl süreyle saklamak zorunda kalacak.
1 Ağustos’ta başlama zorunluluğu gereği, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ilk bildirimin 31 Ağustos’a kadar yapılması gerekiyor. Gerekli bilgileri GİB’e bildirmeyen veya eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu’nun ceza hükümleri uygulanacak.
Böylece ülkemiz, kripto para birimlerine karşı düzenleyici tedbirler uygulayan ülkeler listesine girmiş olacak.