Ticaret savaşları Bitcoin’i nasıl güçlendirebilir? Ben Sigman’a göre olası 5 senaryo
Kripto para analisti Ben Sigman, küresel ticaret savaşlarının Bitcoin'i nasıl etkileyebileceğine dair beş olası senaryo ortaya koydu. Analist doların istikrarsızlaşması, enflasyon, piyasa paniği ve kurumsal güven kaybı gibi gelişmelerin Bitcoin'i güvenli liman haline getirebileceği görüşünde.

Yayınlanma: 09-04-2025 15:36 Son güncellenme: 11.04.2025 - 18:02
Küresel ticaret sistemi ciddi bir kırılma dönemi yaşıyor. ABD doları bir yandan gücünü artırırken, diğer yandan bu güç dengesi giderek istikrarsız bir hale geliyor. Kripto para analisti Ben Sigman’a göre, olası bir tam kapsamlı ticaret savaşı, Bitcoin‘in değerini önemli ölçüde artırabilecek gelişmeleri beraberinde getirebilir. Sigman, 8 Nisan 2025 tarihinde X üzerinden yaptığı paylaşımda, ticaret savaşlarının Bitcoin üzerinde yaratabileceği beş ana etkiyi ele aldı.
5 Ways a Trade War Pumps Bitcoin
REKLAM
Global trade is breaking. The U.S. dollar is flexing – then fracturing.
Here’s how five outcomes from a full-blown tariff war could supercharge Bitcoin:
REKLAM
1. The Dollar Gets Too Strong – Then Collapses
Tariffs spike the dollar. EMs crack under…— Ben Sigman (@bensig) April 8, 2025
Analiste göre Bitcoin için 5 olası senaryo
Analiste göre ticaret savaşları ABD dolarını kısa vadede güçlendirebilir. Ancak bu durum, gelişmekte olan ülkeleri ciddi anlamda zorlayabilir çünkü bu ülkeler yaklaşık 12 trilyon dolarlık ABD doları cinsinden borca sahip. Bu noktada, küresel ölçekte fiat paralara duyulan güven zedelenir ve bu da yatırımcıların sabit arz sunan güvenli limanlara yönelmesine sebep olabilir. Bu bağlamda Bitcoin, sınırlı arz yapısıyla bu koşullarda öne çıkan alternatiflerden biri haline gelme potansiyeline sahip.
İkinci olarak, ticaret savaşları tedarik zincirlerini sekteye uğratarak enflasyonun artmasına neden olur. Bu nedenle ürün maliyetleri artarken ekonomik büyüme yavaşlar ve merkez bankaları faiz oranlarını düşürmek zorunda kalır. Bu süreçte geleneksel para birimleri değer kaybederken, Bitcoin gibi enflasyona karşı dayanıklı, küresel ve sabit arzlı dijital varlıklar yatırımcıların gözünde daha ilgi çekici hale gelebilir.
Analiste göre üçüncü olarak ise doların küresel ticaretteki hâkimiyetinin zayıflayabilme ihtimalinin olması. Çin, ihracatının %56’sını artık yuan cinsinden fiyatlandırıyor. ABD’nin müttefikleri bile dolar merkezli sistemden uzaklaşma eğiliminde. BRICS ülkeleri kendi alternatif finansal altyapılarını kurarken, sermaye güvenli ve tarafsız limanlara yöneliyor. Bu ortamda, herhangi bir ülkeye bağlı olmayan, sınırlar ötesi kullanılabilen Bitcoin, küresel ölçekte tarafsız bir değer saklama aracı olarak öne çıkıyor.
Dördüncü senaryoda ise piyasalarda yaşanacak ani paniklere dikkat çekiliyor. Ticaret savaşlarının yarattığı belirsizlik ortamında yalnızca tek bir gümrük vergisi döngüsünde 5 trilyon dolarlık piyasa değerinin silinebileceği öngörülüyor. Bu durumda geleneksel güvenli limanlardan biri olarak görülen altın bile beklentileri karşılamayabilir. Bu tür volatil dönemlerde yatırımcılar, potansiyel yüksek getiri sunan ve geleneksel varlık sınıflarından bağımsız olan Bitcoin’e yönelebilir.
Son olarak, ticaret savaşları küresel kurumların iç yapısındaki kırılganlıkları gün yüzüne çıkarabilir. Artan gümrük vergileri ve ekonomik belirsizlikler, özellikle borç yükü yüksek ülkelerde temerrüt riskini artırır ve geleneksel finans kurumlarına duyulan güveni sarsma ihtimaline sahip. Bu ortamda, Bitcoin’in izinsiz, sınır tanımayan ve merkeziyetsiz yapısı, mevcut finansal sistemin karşısında güçlü bir alternatif olarak öne çıkmaya devam eder.