Tencent’ten Alibaba’ya, Çinli Teknoloji Devleri Metaverse Yatırımında Öncü Oluyor!
Son güncellenme : 14.02.2022 - 13:50
Çinli teknoloji devleri metaverse‘e yatırım yapmaya başlıyor. Pekin yerli teknoloji şirketlerinin faaliyetlerini yakından incelemeye devam ettikçe sansür yaygın ve düzenlemeler daha sıkı olacak gibi görünüyor.
Çinli Teknoloji Devleri 8 Trilyon Dolarlık Metaverse Pazarında Öncü Olabilir
Morgan Stanley, geçen ay yayınladığı bir raporda, Çin’de metaverse için toplam adreslenebilir pazarın 52 trilyon yuan yani yaklaşık 8 trilyon dolarlık pazar olabileceğini belirtti. Tencent, NetEase, TikTok sahibi ByteDance ve Alibaba gibi şirketler, Çin’in teknoloji şirketleri arasında bu konuda öncü olabilir.
Ülemizde de oldukça popüler olan Tencent, güçlü bir PC ve mobil oyun portföyüne sahip dünyanın en büyük oyun şirketi olarak da kabul ediliyor. Tencent ayrıca, sosyal medya yönleriyle bir milyardan fazla kullanıcısı olan bir mesajlaşma hizmeti olan WeChat’in de sahibi. Kasım ayında bir kazanç çağrısı sırasında konuşan Tencent CEO’su Pony Ma, metaverse’in oyunlar gibi mevcut endüstrilere büyüme eklemek için bir fırsat olacağını belirtmişti.
ByteDance ise geçen yıl oyun sektörüne agresif bir şekilde genişleme kararı almıştı. Ağustos ayında şirket, sanal gerçeklik kulaklık üreticisi Pico’yu satın aldı. ByteDance ayrıca kısa biçimli video uygulaması TikTok’a ve Douyin’in Çin eşdeğerini de bünyesinde barındırıyor. Pekin merkezli şirket, VR, sosyal ağ ve oyunların temellerini attı.
Yatırımcılar Metaverse’de Gayrimenkul için Milyonlarca Dolar Ödüyor
Alibaba, bu yıl sanal toplantılar için artırılmış gerçeklik gözlüklerini kullanıma sunmayı planladığını belirtti. Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyayı kaplayan sanal görüntüleri ifade eden bir teknoloji.
Bu geliştirme, metaverse üzerinde bir oyun olarak sunulabilir. Çin’in oyun devlerinden biri olan NetEase, geçen yıl yerel basında çıkan haberlere göre, güneydeki Hainan eyaletinde metaverse uygulamaları geliştirmeye odaklanan bir tesis kurdu. E-ticaret devi, Pekin’deki Kış Olimpiyatları için Dong Dong adında bir “sanal etkileyici” başlattı. Dijital avatar Alibaba’nın Taobao alışveriş uygulamasında bulunabilir, Olimpiyatlar hakkında gerçek bilgiler sağlıyor ve Olimpiyatla ilgili öğelerin reklamlar yapıyor.
Artık Çin’in en büyük teknoloji isimlerinin denemeye ve gelecekteki uygulamalar için zemin hazırlamaya başladığına dair işaretler var. Çin şehirleri ve bölgeleri bile metaverse için fırsatlar arıyor. Geçen yıl, büyük Şanghay şehri, bilgi teknolojisi endüstrisi için beş yıllık kalkınma planında metaverse’den bahsetmişti.
Şu anda, bazı metaverse uygulamaları kripto para birimlerine güvenebilir durumda. Bir tür arazi veya sanal eşya satın alırsanız, dijital para birimi ile ödeme yapma imkanınız bulunuyor. Bu, hükümetin ticareti ve ‘sözde’ kripto para madenciliğini yasaklamaya çalıştığı Çin’de sorun yaratabilir.
Bu arada hükümet, merkez bankası tarafından verilen kendi dijital para birimi olan dijital yuan veya e-CNY’yi tanıtmaya devam ediyor.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.