Soruşturmaların Hedefinde Olan Elon Musk Bu Defa da DOJ ve SEC’in İncelemesi Altında: İşte Nedeni
Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı (DOJ) ve SEC dikkatlerini teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinden Elon Musk ‘a çevirdi. Kongre Üyesi Thomas Massie, hükümetin bu eylemlerinin Musk’ın Biden Yönetiminin “sansür rejimine” yönelik eleştirilerinden etkilenmiş olabileceğini öne sürüyor.
Elon Musk Neden Adalet Bakanlığı’nın Hedefinde?
Kongre Üyesi Massie, Adalet Bakanlığı’nın Musk’a yönelik soruşturmalarında kendi deyimiyle “mafya taktikleri” kullandığını öne sürerek dikkatleri üzerine çekti. Massie’ye göre bu eylemler, Musk’ın Biden Yönetiminin “sansür rejimine” yönelik açık sözlü eleştirilerine yanıt olabilir.
Musk’a yapılan muameleyi, üç yıl önce seçimlerin sonucunu etkilemek için 400 milyon harcayan Mark Zuckerberg’e yapılan muameleyle kıyaslayan Massie, “demokrasiler için gizlice” soruşturma açılmadığını belirtti. Kongre Üyesi Thomas Massie, potansiyel gizlilik ve arkasındaki gizli motivasyonlarla ilgili endişelerini dile getiriyor.
Musk Hakkında Çok Sayıda Soruşturma Açıldı
Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) şu anda X’in CEO’su Elon Musk’ı sadece bir değil iki ayrı davada soruşturduğunu belirtmek önemlidir.
Bu soruşturmalar özellikle yeniden markalaşan sosyal medya platformu X’in CEO’su olduğu dönemle ilgilidir. Diğer iddialar ise öncelikle potansiyel mali suiistimal ve Tesla’nın Austin’deki genel merkezinin yakınında “Proje 42” olarak bilinen lüks bir cam evin inşası da dahil olmak üzere lüks harcamalarla ilgilidir.
Ayrıca, bu yılın başlarında Tesla çalışanlarının şirket fonlarını kullanarak özel cam satın almalarıyla ilgili endişeler ortaya çıkmıştı. Dahası, şirket yetkilileri Elon Musk’ın bu nitelikteki savurgan satın almalara aşırı kaynak ayırıp ayırmadığını belirlemek için değerlendirmelerde bulundu.
Aynı zamanda, Tesla’nın yönetim ekibinin birkaç kilit üyesinin beklenmedik bir şekilde görevden alınması, insanlar arasında şüphelerin artmasına neden oldu. Bu kişilerden biri de Teksas fabrikasındaki operasyonları denetlemekten sorumlu Omead Afshar’dı. Afshar, inşaat için alışılmadık ve nadir malzemeler satın aldığı iddialarıyla karşı karşıya kaldı.
Devam eden DOJ soruşturmalarının yanı sıra Elon Musk, kendisini kripto para biriminin fiyatını manipüle etmekle suçlayan Dogecoin yatırımcıları tarafından açılan bir toplu dava ile karşı karşıya. Bu yasal işlem, hem önemli kişilerin hem de ünlülerin büyük ilgisini çekmiştir.
Musk’ın Bu İddia Karşısındaki Tutumu
Bu iddialarla ilgili olarak Musk, böyle bir yapının inşasında herhangi bir dahli olduğunu şiddetle reddetmektedir. Özellikle Walter Isaacson’ın Musk’ın böyle bir projeyi düşündüğünü ancak ertelediğini öne süren biyografisi göz önüne alındığında, bu inkar anlatıya karmaşıklık katıyor.
Ayrıca, sadece Adalet Bakanlığı değil, çeşitli kuruluşlar da Tesla ve Musk’ı soruşturuyor. Bu kuruluşlar arasında SEC, Kaliforniya Başsavcısı ve Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi de bulunuyor. Bu kuruluşlar özellikle şirketle ilgili otonom sürüş güvenliği endişelerine odaklanıyor.
Şimdi odak noktası Tesla ve CEO’su Elon Musk. Musk’ın bir zamanlar ikametgahının 375 metrekarelik küçük bir modüler ev olduğunu belirttiğini belirtmekte fayda var. Cam bir yapıya sahip olma yönündeki bu iddialı planın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, devam eden federal soruşturmalar sonunda ortaya çıkacaktır.