Son Dakika: Panama’dan Büyük Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) Hamlesi – Domino Etkisi Mi?
Panama’nın Bitcoin (BTC) ve Ethereum’u (ETH) yasal ödeme şekli olarak kanunlaştırabilecek bir kripto düzenlemesi üzerinde çalıştığı bildiriliyor. Panamalı Kongre Üyesi Gabriel Silva, ülkeyi blockchain ve kripto varlıklarıyla uyumlu hale getirmek için parlamentoda bir Kripto Yasası çıkardıklarını açıkladı. Kripto Yasası’yla yönetişime daha fazla şeffaflık getirmeyi amaçladıklarını belirten Silva, haberi Twitter hesabından duyurdu:
“Bugün, sizlere Kripto Yasasını tanıtıyoruz. Panama’yı blockchain teknolojisi, kripto varlıkları ve internet ile uyumlu bir ülke yapmak istiyoruz. Bu yasa; binlerce iş yaratma, ülkeye yatırım çekme ve hükümette şeffaflığı artırma potansiyeline sahip.”
Hoy presentamos la Ley de Cripto. Buscamos hacer a Panamá un país compatible con el blockchain, los criptoactivos y el internet.
Esto tiene el potencial de crear miles de empleos, atraer inversión y transparentar el gobierno
REKLAM
Pueden ver el proyecto aquí: https://t.co/6FoKdwbkwR pic.twitter.com/xDxfyS9BYI
— Gabriel Silva (@gabrielsilva8_7) September 6, 2021
REKLAM
Silva, ülkede Bitcoin ve Ethereum alternatif ödeme yöntemleri yapma planlarını özetleyen bir tweet’in yanı sıra, yasa tasarısının taslağını da paylaştı. Taslak, kripto para birimlerinin daha hızlı ödeme ve daha düşük işlem maliyetleri gibi faydalarını vurguluyor. Bu kripto varlıkların zorunlu olarak kabulü olmadığından, bunların kabulü perakendecinin takdirinde olacağı bildiriliyor. Kripto Yasası’nın önemli noktaları arasında şunlar yer alıyor:
- Panama’da kripto varlık işlemlerine yasal kesinlik kazandırmak,
- Kamu sektöründe blockchain teknolojisinin kullanımını teşvik etmek,
- Dijital teknoloji ve “blockchain” ile ilgili girişimleri teşvik etmek için lisansların oluşturulması,
- Yabancı firmaları çekmek,
- Blockchain’i bankacılık gibi geleneksel finans kurumlarıyla uyumlu hale getirmek.
El Salvador’un Bitcoin Kabulü Zincirleme Reaksiyona Mı Neden Oldu?
El Salvador, Bitcoin’i (BTC) ülkede bir yasal para birimi haline gelmesiyle birlikte tarih yazdı. Küçük Orta Amerika ülkesi, Haziran ayında Bitcoin yasasını yasalaştırarak hükümetten geçirdi. 7 Eylül’ü “Bitcoin Günü” belirleyen ülke, hazinesine 21 milyon dolar değerinde 400 BTC ekledi ve bunu yapan tek ülke oldu.
El Salvador’un Bitcoin’i benimsemesi, finansal olarak zor durumda olan küçük ülkelerin; en büyük kripto para biriminin ekonomilerine ne gibi faydalar sağlayabileceklerini deneyimlemeye çalıştıktıkları zincirleme bir reaksiyonu tetiklemiş olabilir. Panama’dan önce, Arjantin ve Kolombiya da dahil olmak üzere birkaç ülke, Bitcoin’i bir ödeme şekli olarak kullanmaya ilgi duyduğunu ifade etmişti.