Son güncellenme : 11.10.2021 - 19:53
G7 ülkeleri, Merkez Bankası Dijital Para Birimlerinin (CBDC) ihracı için yol gösterici ilkeler yayınlamaya hazırlanıyor. G7 konseyi İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’nden oluşuyor, ancak G7 üyelerinden hiçbiri henüz bir CBDC yayınlamadı.
Taslak yönergelerin, esas olarak şeffaflık ve mahremiyete odaklanan 13 noktadan oluştuğu bildiriliyor. Taslak kuralların Çarşamba günü Washington’da yapılacak olan “finans şefleri” toplantısında onaylanması bekleniyor.
Hazırlanan taslak yönergeler, son birkaç yılda büyüyen dijital ödemeleri ve genel olarak kripto para birimlerinin artan popülaritesini kabul ediyor.
Taslak ayrıca, Çin CBDC’sinin bir gözetim aracı olduğu konusundaki endişe ediyor ve CBDC’lerin kullanıcı gizliliğine ve güvenliğine odaklanma ihtiyacından da bahsediyor. Taslak yönergeler, düzenlemenin bir ülkenin bağımsız bir kararı olmasına rağmen, CBDC’nin şunları yapması gerektiğini söyledi
“Ortak bir ilkeler dizisi belirlenmeli ve şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve sağlam ekonomik yönetişim gibi ortak değerlerin önemi dikkate alınmalı. Bu ilkeler G7 ve diğer ülkeler arasında perakende CBDC’lerin araştırılmasına ve oluşturulmasına rehberlik edebilir, CBDC’ler hakkında bilgi verebilir.
G7’de Alınan Bu Kararlar CBDC Planlarını Hızlandırabilir mi?
CBDC tartışmaları son günlerde gündemi sık sık meşgul etmeye başladı. Bunun başlıca nedeni elbette Çin’den gelen CBDC hamlesi oldu. Çin yakın zamanda dijital Yuan’ı geliştirilmesini tamamlamış olsa da çok daha önceden (yaklaşık iki yıldır) CBDC’nin kullanım örneklerini test ediyor ve birçok pilot programlar yürütüyor.
Dünyanın geri kalan ülkeleri kendi CBDC’leri için bağımsız çalışmalar yürütmeye çalışsa da hiçbir ülke Çin kadar ilerleme kaydedemedi. G7’nin CBDC’ye olan ilgisi bu ülkelerdeki gelişimi hızlandırabilir ve ülkeler arasındaki takas edilebilirliğin temel ilkelerinin ve yöntemlerinin belirlenmesinde yardımcı olabilir gibi görünüyor.