Bu yılın ikinci çeyreğinde, Solana ETF ihtimali toplulukta büyük bir heyecan yaratıyor. Solana Vakfı’ndan Austin Federa, yakın zamanda katıldığı bir röportajda, Ethereum ETF’sinin onaylanmasının ardından SOL’un da kendi ETF’sine kavuşabilme ihtimalini tartıştı.
Ethereum ETF’sinden Sonra Sırada Solana ETF mi Var?
Solana’yı analiz eden Federa, Ethereum topluluğunu bu önemli başarıdan dolayı övdü ve diğer proof-of-stake ağlarının, özellikle ağın, bu yolu takip etmesini umduğunu belirtti. Regüle edilmiş finansal ürünlerin yatırımcılara ek güvenlik sağladığını ve kripto paranın emeklilik hesaplarına dahil edilmesini kolaylaştırdığını vurguladı.
Solana ekosisteminde kayda değer gelişmelere dikkat çeken Federa, Jupiter ve Phoenix gibi merkeziyetsiz ticaret platformlarının Solana’nın ticaret performansını sergilediğini, Helium’un merkeziyetsiz hücresel ağ gibi projelerin ise teknolojik sınırları zorladığını ifade etti.
ABD Hükümeti ve Blokzincir Benimsemesi
Hükümetin benimsemesi konusunda Federa, ABD hükümetinin özellikle Solana’yı benimseyip benimsemeyeceğini söylemek için henüz erken olduğunu, ancak blokzincir teknolojisine artan bir ilgi olduğunu belirtti. Bu ilginin, ABD dolarının uluslararası alanda egemenliğini sürdürme potansiyeline dayandığını söyledi. Ancak, bu hedefe ulaşmadan önce stablecoin yasalarının önemli bir adım olabileceğini ifade etti.
Federa, Solana’nın piyasa değerinde Ethereum’u geçmesi gerekmediğini belirtti. Uzun vadeli teknoloji vizyonu ve ekosistem büyümesinin öncelikli olduğunu söyledi. Blokzincir sektörünün henüz genç olduğunu ve büyük bir gelişim potansiyeline sahip olduğunu ekledi.
Bunun yanı sıra, Solana’nın tek bir küresel durumu (single global state) sayesinde atomik kompozabiliteyi (atomic composability) sağladığını, bunun DeFi ve diğer uygulamalar için kritik olduğunu belirtti. Yüksek işlem kapasitesi ve hızlı blok sonlandırma süresi ile Solana, modüler blokzincir sistemlerinden farklı olarak hız ve verimliliği benzersiz bir şekilde harmanlıyor.
Ancak, birçok uzman gibi JPMorgan’dan Nikolaos Panigirtzoglou da şüpheci. Ethereum’un menkul kıymet olarak sınıflandırılması konusundaki belirsizliğe dikkat çeken Panigirtzoglou, SEC’in Bitcoin ve Ethereum dışındaki çoğu token’ı menkul kıymet olarak değerlendirdiği için diğer ETF’leri onaylamayacağını düşünüyor. Ethereum ETF’lerinin ise siyasi baskı nedeniyle onaylandığını belirtiyor ve daha geniş ETF onayları için yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
ETF Enstitüsü’nün kurucu ortağı ve Başkanı Nate Geraci de Solana ETF’lerine karşı şüpheci. ABD’de diğer ETF’lerin onaylanabilmesi için Kongre’nin dijital varlıklar konusunda net bir düzenleyici çerçeve oluşturması gerektiğini söylüyor.
Ancak, Bloomberg analisti James Seyffart biraz umut veriyor ve FIT21 gibi yasaların menkul kıymetler ve vadeli işlemler piyasalarını tanımlamasıyla Solana ETF’sinin önümüzdeki yıllarda başarılı olabileceğini öngörüyor. Ancak o da Solana’nın menkul kıymet statüsünü potansiyel bir engel olarak kabul ediyor.
Şu anda, Solana’nın ABD’de vadeli işlemlere dayalı bir ETF’inin bulunmadığını ve bu durumun ETF sürecine başka bir karmaşıklık katacağını unutmamak gerekiyor.