Son güncellenme : 04.02.2022 - 23:05
Rehber İçeriği
Solana(SOL) Nedir?
Solana, hızlı, güvenli, ölçeklenebilir, merkezi olmayan uygulamalar ve pazarlar sağlayan web ölçekli, yüksek performanslı, dördüncü nesil bir blockchaindir. Daha fazla ölçeklenebilirlik sağlamak için açık bir altyapıdan yararlanır. Verimliliği en üst düzeye çıkarmak için de zaman damgalı işlemlerle birlikte girişte düşük bir engele sahip bir proof of stake konsensüs mekanizması kullanır.
Blockchainin nasıl çalıştığına dair kökten farklı bir yaklaşıma sahip bir projesidir. O kadar basit bir ögeye odaklanır ki, neden onu düşünmediğinizi merak etmenizi sağlar: zaman. Görünüşe göre, bir kripto para birimi blockchainine merkezi olmayan bir saat getirmek, onu herkesin hayal edebileceğinden daha verimli hale getiriyor.
Sistem şu anda 65.000 tps ve 400 ms blok süresini desteklemektedir. Yani ağ, kullanıcılara benzersiz işlem hızları ve kurumsal düzeyde güvenlik sağlamak için çeşitli yeni ve benzersiz teknolojiler sunar. Solana 2017’de piyasaya sürüldüğünden bu yana önemli bir büyüme kaydetmiştir.
Solana (SOL) Hangi Sorunları Çözüyor?
Piyasada Solana’nın düzeltmeye çalıştığı birçok sorun var. Ağın mimarisi, genişletilebilir ve sansüre karşı dayanıklı olacak şekilde yapılandırıldı. Bu güvenilir ve dağıtılmış blockchain, bu tasarım aracılığıyla hem işlem yerleşim hızı endişelerini hem de bant genişliğini ele almaktadır.
Ölçeklenebilirlik
Ölçeklenebilirlik sorunları kripto piyasasını rahatsız etmeye devam ediyor. Eski blockchainlerin Proof of Work fikir birliği mekanizmasına güveniyor olması ciddi sıkışıklık sorunlarına yol açtı. Bitcoin ve Ethereum gibi en iyi kripto paralar, ağın tıkanıklığı arttıkça işlem ücretlerini artırmak için tasarlandı. Ne yazık ki, bu tıkanıklık, her iki ağ için de büyük sorunlara yol açtı, bu da ortalama bir kullanıcı için daha fazla ücret ve işlem gecikmesine eşittir.
Solana, ağın işlem hacminin bant genişliğiyle orantılı olarak ölçeklenmesine izin veren sistemler sunarak bu sorunları ortadan kaldırır. Geliştiricilere göre Solana 65.000 tps kapasitesine sahiptir.
Solana’nın (SOL) Avantajları
Küresel ekonominin taleplerini karşılamak için ölçeklenebilen bir ağın faydalarını görmek kolaydır. Ek olarak, bu ölçeklenebilirlik, Solana’yı DEX’ler ve stake protokolleri gibi Dapp’ler için daha iyi bir blockchain yapar. Solana ağına katıldığınızda kazanılan en önemli avantajlardan bazıları şunlardır:
Sansüre Dayanıklı
Solana’nın dağıtılmış doğası, onu günlük ticaret için ideal kılar. En popüler kripto para birimlerinin maliyetinin bir kısmı karşılığında saniyeler içinde küresel işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Hepsinden iyisi, ağ üzerinde merkezi bir kontrol olmadığından, fiat para birimlerinde olduğu gibi, işlemlerinizi durduracak, engelleyecek veya el koyacak kimse yoktur.
Yetkilendirilmiş Staking
Yetkilendirilmiş bir stake blockchaini olarak, kullanıcılar rekabete göre bazı önemli avantajlar elde ederler. Birincisi, herkes SOL’larını ağa bağlayarak pasif bir gelir elde edebilir. Stake etme protokolleri pazarda popülerlik kazanmaya devam ediyor çünkü yeni kullanıcıların öğrenmesi daha kolay ve ticarete kıyasla daha istikrarlı ödüller sağlıyor.
Solana (SOL) Nasıl Çalışır?
Solana’nın tüm hedeflerine ulaşması için, geliştiricilerin kutunun dışında düşünmesi gerekiyordu. Bu nedenle, ağ tescilli sistemlerle doludur. Bu sistemler, son derece kullanışlı ve güvenilir bir blockchain ağı oluşturmak için birlikte çalışır.
Konsensüs Mekanizması
Solano bir Delegated-Proof-of-Stake (DPoS) ağıdır. DPoS ağları, birkaç yönden PoS ağlarından farklıdır. DPoS ağları, PoS blockchainlerinden birkaç kat daha hızlıdır. Bunun dışında her iki mekanizma da işlemleri işlemek için Doğrulayıcıları kullanır. Doğrulayıcılar, ağdaki genel varlıklarına göre seçilir. Ne kadar çok SOL tutarsanız, Doğrulayıcı olarak seçilme şansınız o kadar yüksek olur. Bu strateji, yalnızca ağa sahip olanların bu konumda kalmasını sağlar.
Doğrulayıcılar, işlemleri onayladıklarında ve bunları blockchaine eklediklerinde ödüller kazanır. Doğrulayıcı olmayanlar, varlıklarını Doğrulayıcılardan birine devrederek bazı kolay kârlar elde edebilirler. Bu sistem, herkesin ağın güvenliğini sağlamaya katılmasına izin verir ve kullanıcıların hangi node’ların işlemleri doğrulamayı hak ettiğine karar vermesine izin verir.
Proof of History (POH)
POH mekanizması, Solana ekosisteminde hayati bir role sahiptir. Bu protokol, her işlem onayına zaman damgalarını entegre ederek blockchainin verimliliğini artırır. Bu zaman damgaları, node’ların olayların sırasını oluşturmasını sağlar. Bu şekilde sistem, ağ için bir kriptografik saat görevi görür.
Tower BFT
Tower BFT sistemi, Doğrulayıcıların defterin durumu üzerinde oy kullanmasına izin vererek ağ yanıt hızını artırır. Bu mekanizma aynı zamanda önceki oyları kaydeder ve Doğrulayıcıların işlem zincirinin tamamını yürütmek yerine önceki oylarına referans vermesine izin vererek doğrulamayı hızlandırmak için kullanır. Bu şekilde Tower BFT, diğer DPoS blockchaininde bulunan (PBFT) sisteminin yükseltilmiş bir versiyonu olarak düşünülebilir.
Gulf Stream
Gulf Stream, mempool konseptini ortadan kaldırır. Mempool, bir sonraki bloğa gitmek için seçilmeden önce işlemler için bir bekleme alanıdır. Bitcoin’de mempool, madencilere ilk önce işlemek için en yüksek ödeme yapan işlemleri seçme şansı sağlamak için kullanılır. Gulf Stream, ağın işlemleri mevcut işlem bloğunun onayı ile tamamlanmasından önce Doğrulayıcılara iletmesine izin veren yeni bir strateji sunuyor.
Sealevel
Sealevel, Solana’ya bugün kullanılan en popüler akıllı sözleşme tabanlı ağlara göre büyük bir avantaj sağlıyor. Solana, paralel çalışabilen akıllı sözleşmeleri yürütmek için Sealevel kullanıyor. Bu sistem aynı zamanda benzer akıllı sözleşmelerin aynı protokollerden yararlanmasına izin verir. Bu strateji, binlerce akıllı sözleşmenin ağın performansını kesintiye uğratmadan aynı anda ve paralel olarak çalışabileceği anlamına gelir.
Pipelining
Açık donanım yapısının bir parçası olarak Solana, Pipelining olarak bilinen bir işlem işleme birimi içerir. Protokol, spesifikasyonlarına göre farklı donanıma bir giriş verisi akışı atayarak çalışır. Bu sistem, blok doğrulama sürelerinin iyileştirilmesine yardımcı olur.
Turbine
Turbine, Solana tarafından tanıtılan bir başka özel teknolojidir. Bu blockchain yayın protokolü önemli verileri alır ve daha küçük parçalara böler. Bu paketler node’lara daha hızlı ve daha az bant genişliği kullanılarak gönderilebilir.
Cloudbreak
Cloudbreak, Solana ağının hesap veri tabanıdır. Bu sistem, sistemin aynı anda veri okuyup yazmasına izin vererek önceki yinelemeleri iyileştirir. Cloudbreak, Pipelining ve Archivers protokolleriyle birlikte çalışır.
Archivers
Archivers, veri depolama açısından çok önemli bir rol oynar. Bunlar, önemli ağ bilgilerine daha hızlı erişim sağlayan donanım tabanlı depolama mekanizmalarıdır. Doğrulayıcılar özellikle ağın işlem geçmişini doğrudan Arşivleyicilerden alabilir.
SOL Token
SOL token’ı, Solana’nın ekosistemindeki yerel para birimidir. Solana ağındaki ücretleri ödemek için üretilmiştir. Token, on-chain programları çalıştırma veya çıktısını doğrulama karşılığında Solana kümesindeki node’lara geçebilir. SOL’un bir başka kullanımı, “lamport” olarak bilinen birimlerle mikro ödemeleri gerçekleştirmektir. Bir lamport’un değeri 0.000000001 SOL’dur.
Bunun dışında ek ödüller kazanmak için token’ı stake edebilirsiniz. Staking, kullanıcılar yalnızca token’larını tutmak istiyorlarsa, kâr elde etmeleri için iyi bir yoldur. SOL ayrıca bir blockchain node’u olmak için de stake edilebilir. SOL’un dolaşımdaki mevcut arzı 269 milyon, toplam arzı ise 493 milyondur.
Solana Tarihi (SOL)
Solana’nın tarihi 2017’ye dayanmaktadır. Projeyi Anatoly Yakovenko oluşturmuş ve sonsuz ölçeklenebilir bir blockchain oluşturma hedefine ulaşmak için Greg Fitzgerald ve Eric Williams ile ortaklık kurmuştur. Yakovenko, Solana’nın kurduğu hedeflere ulaşmasına yardımcı olmak için bir Dropbox mühendisi olarak geçmiş deneyiminden yararlanmıştır. Bugün Solana, gelişmiş bir dördüncü nesil blockchain olarak kabul edilmektedir.
Solana, piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra bir DEX oluşturmak için bir başka gelecek vadeden blockchain protokolü Serum ile ortaklık kurmuştur. Serum, gözetim dışı spot ve türev borsası geliştirmek için Solana’nın oluşturduğu gelişmiş sistemi kullanmış, bu DEX, yeni özellikleri nedeniyle kripto topluluğundan heyecanla karşılanmıştır.
Solana kripto endüstrisinde Serum dışında da epeyce ortağa sahiptir. Bu firmalar arasında Project Serum, FTX, Terra, Akash, Chainlink, Civic, Dfuse, Formatic, Stardust, Kin, Tempest ve daha fazlası bulunur.
Sonuç
Bundan önceki blockchainlerle ilgili ortak sorun işlem uzlaştırma hızı ve bant genişliği ile ilgili olmuştur. Solana, daha önceki blockchain teknolojilerinin deneyimlediği birçok geleneksel sorunu çözer. İşlemleri doğrulamak için yeni bir yapı ve daha verimli bir fikir birliği algoritması gösterir. Solana’nın işlemleri doğrulamanın bu yeni yolu ile güçlendirilen ve verimli bir PoS mekanizmasıyla birleştirilen mimarisi sayesinde, Bitcoin ve Ethereum ile rekabet edebilecek platformlar arasında güçlü bir aday haline gelmesi mümkündür.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.