Solana Vakfı, geçtiğimiz Cumartesi günü başlayan ve oldukça uzun süren ağ sorunlarına ilişkin bir rapor yayınladı. Rapora göre ağ bilinen kesintilere ek olarak farklı bir kesinti daha yaşadı. Bu kesintinin nedeni ise 1.13’ten 1.14’e yükseltme sırasında oluşmuş olabileceği düşünülüyor.
Solana Status 27 Şubat’ta attığı bir tweet ile 25 Şubat’ta yaşanan kesintinin nedenleri hakkında bilgi vermek üzere bir rapor yayınladı. Kesintinin temel nedeni hala bilinmemekle birlikte, ekip kesin nedeni bulmak için aktif olarak araştırmaya devam ediyor.
The root cause of the 2-25-23 outage is still unknown and under active investigation. The following document will be updated as new information becomes available https://t.co/kKYaTuizu0
— Solana Status (@SolanaStatus) February 27, 2023
REKLAM
Rapora göre, Solana ana ağ betası 25 Şubat’ta önemli bir performans düşüşü yaşadı. Doğrulayıcılar sorumluluğu üstlendi ve zinciri önceki yükseltmeyle yeniden başlatarak Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan normale döndü.
Solana, tek bir başarılı işlem olmadan 20 saatten fazla bir süre kapalı kaldı. Doğrulayıcı düğümler otomatik olarak, verilerin kullanılamaması durumunda ağın iyileşmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir ‘güvenli mod’ olan yalnızca oylama moduna girdi.
Doğrulayıcılar, geliştiricilerle birlikte, yeniden başlatma riskini azaltmak için aynı anda bir önceki kararlı sürüm olan v1.13.6’ya geçme konusunda anlaştı. Geliştiriciler kesinti hakkında daha fazla veri toplamak için ilk yeniden başlatma girişimini iptal ettiğinden, ikinci yeniden başlatma girişiminde geri dönüşe karar verildi.
Solana Ağındaki Kesintiler Dur Durak Bilmiyor!
Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere Solana blok zinciri son 2 yılda birçok kesinti yaşadı. Uzmanlar tarafından işaret edilen en önemli neden sistemin temelinde yer alan tasarım. Bu tasarıma göre tüm konsensüsler on-chain olarak gerçekleştirilmektedir. Bu da tüm doğrulayıcı iletişimlerinin tıpkı bir işlem gibi zincir üzerinde gerçekleştiği anlamına gelmektedir. Bu da işlem hacminin yanı sıra TPS’nin de büyük ölçüde artmasına neden olmaktadır.
Grafikte pembe renkle gösterilen kısımlar zincirde sadece %10 olan gerçek işlemleri temsil etmektedir. Diğer kısımlar ise doğrulayıcı mesajları, oylar vb. detayları göstermektedir. Bu da ağdaki kesintileri açıklayan önemli bir detay.
Güncel fiyat hareketini buradan takip edebilirsiniz.