Sizde Blockchain Teknolojisi İle İş Kurabilir veya İşinizi Büyütebilirsiniz
Son güncellenme : 30.05.2020 - 10:44
Blockchain teknolojisi orta vadede dünyanın yönünü değiştirecek bir teknoloji olarak görülüyor. Çoğu fütüristik uzmana göre internetin keşfinden çok daha büyük bir olay. Blockchain teknolojisi tam olarak ne, önce biraz ondan bahis edelim.
Blockchain Teknolojisi
Blockchaini, kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri tabanı olarak özetleyebiliriz. Adından da çıkarılacağı gibi kolayca takip edilebilen ama kesinlikle güvenlik açığı vermeyen bir sistem. Yani girdiğiniz her işlemi takip ederken hiç bir şekilde güvenlik açığı vermiyorsunuz.
Blockchain İle İş İmkanı
Sistemin kendisi tabiki büyük bir artı getiriyor ama asıl önemli olayı ise her türlü işe uyum sağlıyor olabilmesi. İşte bu özelliğinden ötürü dünyanın orta vadede seyrini değiştirecek bir teknoloji. Bu teknolojiyi her türlü sektöre ve iş koluna uygulayabilirsiniz. Bundan dolayı son yıllarda ve günlerde çıkan bir çok yeni fikrin temelini oluşturuyor.
Dünyanın gideceği yön belli. Dünya artık bu teknolojileri konuşuyor. Dünyada insanlar bu teknoloji üzerine kafa yoruyorlar. Çiftçisinden bankacısına, sigortacısından öğrencisine, hangi meslek grubu olursa olsun bu teknolojiyi kullanarak ya yeni bir iş kurabilir, ya da mevcut işini geliştirip başka bir boyuta taşıyabilir.
Statista 2017 raporuna göre 2016’de 210,2 milyon dolar olan blockchain teknoloji pazarının büyüklüğü 2017 yılında 339,5 milyon dolara yükseldi. Grand View Researh tarafından hazırlanan rapor 2024’e kadar blockchain pazarının 7,74 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağını öngörüyor.
Startups.watch verilerine göre Türkiye kökenli blockchain şirketleri geçen yıl 200 milyon dolar yatırım alırken son 2 yılda blockchain alanında Türkiye’de pek çok start up kuruldu. Bunların başında ise Coiny, Tubu ARGE, Solidus, Ucuracak.com, ProofStack, Kimlic, DigitalPara, EnCoin, Cobotion, KryptEd, Bundle.network ve Colendi bulunuyor.
İşte, blockchain temelli bazı Türk start up’lar ve iş konuları:
Colendi: Mikro kredi ve kredi skorlama girişimi. Kullanıcıları için finansal pasaportlar oluşturuyor.
Kimlic: Kişiler ve kurumlar arasındaki ilişkiyi en aza indirmeye çalışıyor.
Tubu Arge: Kullanıcıların mikro ödeme yaptıkları ve günlük olarak kullandıkları yemek kartı sektöründe hizmet veriyor.
Ucuracak.com: Bitcoin, Ripple ve Ethereum ile uçak ve konaklama hizmeti sunuyor.
Sadece Türkiye’de bulunan girişimlerden bir kaçı bunlar. Blockchain çok geniş bir yelpazede fırsat tanıyor girişimcilere. Eğer sizde bir girişimci iseniz ve bir iş kurmak istiyorsanız kesinlikle blockchain konusu üzerine çalışmalısınız. Aynı zamanda bir işiniz varsa ve bu işi bir sonraki boyuta taşımak istiyorsanız yine kesinlikle blockchain konusu üzerine çalışmalısınız. Ve hatta girişimci değilseniz, bir işinizde yoksa ama geleceği analiz etmek, okumak istiyorsanız kesinlikle blockchain teknolojisini anlamanız gerekir.