Maliye Bakanı Lawrence Wong Cuma günü yaptığı basın açıklamasında, Singapur’daki mevcut gelir vergisi kurallarının, takas edilemeyen tokenları da (NFT’ler) içeren işlemlere uygulanacağını belirtti. Ancak bu uygulama, NFT‘nin doğasına ve kullanımına bağlı olarak gerçekleştirilecek.
The Business Times’ın aktardığı habere göre, özellikle, NFT işlemlerine veya ticarete gelir kaynağı olarak bağımlı olan kişiler kesintilere tabi olacak. Ancak, ülkenin kripto stretejisi göz önüne alındığında, NFT’lerden elde edilen sermaye kazançları vergilendirmeye dahil edilmeyecek. Dünyadaki en fazla kripto para sahibine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, kripto ve NFT ticaretinde hem gelir vergisi hem de sermaye kazancı vergisi alıyor.
Singapur, Asya’daki en düşük gelir vergisi oranlarına sahip ülke olarak da biliniyor (sektöre göre değişmektedir) ve yüksek gelirliler için maksimum oran %22’ye kadar çıkabiliyor. Diğer Asya ülkeleriyle karşılaştırıldığında, Endonezya’nın maksimum oranı %45, Filipinler ise %35.
Ada devletinin 2022 bütçesi yüksek gelirliler için vergileri artırmayı amaçlarken, sermaye kazancı vergisi olmaması onu birçok yüksek değerli bireyler için bir vergi cenneti haline getiriyor.
Ada devleti ayrıca dünyadaki kripto para birimleri için en uygun yasalardan bazılarına sahip ve bu da onu kripto girişimleri için bir yuva haline getiriyor. Dijital para birimleri ülkemizde olduğu gibi yasal ödeme aracı olarak kabul edilmiyor ancak düzenlenmiş ticarette kullanılmasına izin veriliyor. Singapur Para Otoritesi de kripto yatırımcılarını korumak için katı yasalar uyguluyor.
Çin’in geçtiğimiz yıl uyguladığı kripto baskısı, ülkenin borsalarının ve şirketlerinin büyük bir kısmını Singapur’a taşınmasıyla sonuçlanmıştı. Bir zamanlar Çin’in en büyük kripto borsası olan Huobi, baskının ardından Singapur’u bölge merkezi olarak seçmişti.
Bu aynı zamanda ülkede kripto benimsemesinin hızlandığı da gözlemlendir. Statista’ya göre, ülke nüfusunun yaklaşık %15,8’i kriptoya sahipken, küresel ortalama %15,5’e oranında yer alıyor.
Singapur’un en büyük bankası DBS’nin CEO’su Piyush Gupta, kriptonun anlamlı bir değer deposu olarak büyümesini beklediğini, ancak yakın zamanda itibari para biriminin yerini almasını beklemediğini söyledi.