Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kripto Para Borsalarına İlişkin Yeni Düzenlemeleri Duyurdu
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yaptığı düzenlemeleri yayınladı.
Bültende yer alan yeni kararlarda Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsalarına ilişkin yeni bir yasak yer aldı. Bu kapsamda söz konusu kripto para borsaları “referans” amaçlı kampanyalar yürütemeyecek. Üstelik yasak referans ile sınırlı kalmıyor. Borsalar bundan sonra kripto paraların da içinde yer aldığı herhangi bir “varlık sepeti” listelemesi yapamayacak.
6. maddede ise: “Doğrudan kullanıcıları arasında kripto varlıkların alım, satım ve takasının yapılmasına imkan sağlayan eşler arası (Peer to Peer-P2P) dijital pazar yerlerinde, kendi adına fakat başkası hesabına işlem yapılmasının düzenli uğraşı, ticari veya mesleki faaliyet olarak icra edilmesi, Kanun’un 99/A maddesi kapsamında izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti olarak değerlendirilebilecektir. Bu faaliyetleri yürütenlerin 08.11.2024 tarihine kadar faaliyetlerini sonlandırmaları gerekir.” detayı dikkat çekti.
Bu da artık müşterilerin hiçbir şekilde paraları nakit olarak elden teslim alamayacağı veya yatıramayacağı, bunun yerine zorunlu olarak bankaları kullanması gerektiği belirtildi. Kripto para borsaları yine aynı kapsam mobil uygulama ve resmi web sitesine ek olarak şirket tarafından yetkilendirilen biri haricinde emir alamayacak. Yani çeşitli API vs. kullanılabilen bir banka varsa WhatsApp veya Telegram gibi uygulamalardan emir açılamayacak.
Sermaye Piyasası Kurulu aynı zamanda bundan sonra NFT ve oyun token’larını kapsamına almadığını ve listeleme kurallarına dahil olmadığını belirtti. Farklı içeriğe sahip coin’ler emtia, gayrimenkul gibi konularda farklı kanunlarda ve düzenlemelerle çatışıyorsa da listeleme kurallarına dahil olamayacak.
Döviz bürosu amacıyla hizmet gösteren yerler de bundan sonra SPK izni olmadan kripto para alım-satım, transfer gibi işlemler yapamayacak.
Kripto para borsaları tarafından yayınlanan reklamlarda “mutlak getiri” temalı herhangi bir içerik de paylaşılamayacak.
Mevcut referans kampanyaları 15 günlük süre içerisinde durdurulacak.