SEC ve Binance davasında yeni gelişme: Taraflar 60 günlük yeni bekleme süresi talep etti
SEC ile Binance arasındaki dava süreci, tarafların ortak talebiyle 60 gün daha askıya alındı. Görüşmelerin üretken geçtiği belirtilirken, kararın Crypto Task Force’un çalışmalarıyla da ilişkili olduğu ifade edildi. Sürecin uzatılması, tarafların uzlaşmaya dayalı bir çözüm arayışında olduğunu gösteriyor.

Yayınlanma: 12-04-2025 13:45 Son güncellenme: 12.04.2025 - 13:49
SEC ile Binance arasındaki davada yeni bir gelişme yaşandı. FOX Business muhabiri Eleanor Terrettin 11 Nisan 2025’te yaptığı paylaşıma göre, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Binance, davanın 60 gün süreyle daha askıda kalması için birlikte mahkemeye başvurdu.
Mahkemeye sunulan resmi belgede, her iki taraf da geçtiğimiz süreçte “üretken” görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu yapıcı görüşmelerin bir bölümü, ABD’de kripto para piyasalarını denetlemek ve düzenlemekle görevli olan Crypto Task Force (Kripto Görev Gücü) ile yürütülen çalışmalarla doğrudan ilişkili. SEC, bu kapsamda bazı taleplerin veya çözüm önerilerinin kurum içi onay süreçlerine tabi olduğunu, bu nedenle de zaman kazanmak adına davanın mevcut durumunun korunmasını uygun gördüklerini belirtti.

SEC’in Binance‘e açtığı davanın temelinde, borsanın ABD menkul kıymet yasalarını ihlal ettiği iddiası yer alıyor. Komisyon, Binance’in bazı kripto varlıkları kayıt dışı şekilde menkul kıymet olarak sattığını, ABD’li yatırımcılara global platform üzerinden dolaylı yoldan hizmet sunduğunu ve kullanıcı fonlarını şeffaf olmayan biçimlerde yönettiğini öne sürüyor. Bunlara ek olarak Binance’in ABD kolu olan Binance.US’in, CEO Changpeng Zhao‘nun kontrolünden tam anlamıyla bağımsız olmadığı da iddialar arasında yer alıyor. Bu dava, SEC’in kripto para piyasasında daha sıkı denetim uygulama çabasının önemli bir parçası olarak görülüyor.
Taraflar, davayı yürüten Columbia Bölgesi Federal Mahkemesi’ne sundukları dilekçede, önceki duruşmada 13 Şubat 2025’te verilen “geçici durdurma” kararının ardından ortaya çıkan gelişmelerin, duruşma sürecine doğrudan etki edebilecek nitelikte olduğunu da dile getirdi.
Dava sürecinde neden bekleme talep edildi?
Dilekçeye göre, taraflar arasında devam eden görüşmeler hâlâ bir çözüm süreci içerisinde ilerliyor. SEC, çözüm önerileri veya dava kapsamındaki değişikliklerin uygulanabilmesi için kurum içi yetkilendirme mekanizmalarının harekete geçirilmesi gerektiğini belirtti. Bu süreçlerin ise belirli bir zamana yayıldığı ifade edildi. Bu nedenle, her iki taraf da yargılama sürecinin 60 gün daha askıda kalmasının daha faydalı olacağı konusunda anlaşıldı. Bu bağlamda taraflar, dava sürecinin hızlandırılmasından ziyade, müzakere ve uzlaşma yoluyla çözüme ulaşmaya daha sıcak bakıyor gibi görünüyor.