Dünyadaki iletişim her geçen gün daha da etkin ve hızlı bir hale geliyor. Dünyanın herhangi bir noktasında olan bir gelişme, bazen dakikalar içinde dünyanın diğer noktasına ulaşabiliyor. Iletişimin bu kadar hızlı ve çok olması bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Gün içinde muhakakkak güncel veya ilgilendiğimiz konular ile alakalı haberler okuruz. Tıpkı şu anda olduğu gibi. Peki, bu haberlerin doğruluk oranları ne kadar?
Pek kimsenin haberi olmasa da, global dünyanın getirdiği sorunlarından biri olan ‘sahte haber’ , dünyamızı bir hayli etkiliyor. Özellikle sosyal medya tabanlı olan sahte haberler bir çok manipülasyon için kullanılabiliyor. Yanlış bilgi ve içeriğe sahip olan bu haberler bazen sadece müşteri potansiyelini artırmak için kullanılırken, genellikle hükümet seçimleri gibi ciddi konularda, manipülasyon yapmak için de kullanılıyor. İşin ilginç tarafı ise sahte haberler daha çok okunuyor.
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, 2016 ABD seçimlerinde ilginç bir istatistik ortaya çıktı. Seçimler için yapılan 20 sahte haber, en büyük medya kuruluşlarının yaptığı 20 haberden çok daha fazla ilgi gördü.
Dünyanın önde gelen teknoloji firmaları, özellikle sosyal medya şirketleri, sahte hesaplar ve içerikler için onlarca program geliştirdi ve geliştirmeye devam ediyor. Fakat Gartner’ın son raporuna göre, blockchain teknolojisi, sahte haber ve içerikleri önlemek için çok uygun bir teknoloji.
Gartner’ın Başkan Yardımcı Avivah Litan’a göre, 2023 yılına dek haber ve video içeriklerinin %30’u blockchain teknolojisine kaydedilecek ve burada gerçekliği doğrulanacak. Ve sözlerine şunları da ekledi:
“Blokzinciri teknolojisi, değişken veri ve denetim izlerine dayanan birden fazla varlık arasında ‘gerçeğin paylaşılan tek bir versiyonunu’ sağladığı için bu kullanım durumunu destekleme konusunda üstün olduğu kanıtlanmıştır.”
REKLAM