Rusya Uluslararası Yaptırımları Aşmak için Kripto’yu Tercih Etmeye Hazırlanıyor
Rusya uluslararası yaptırımların etkisini hafifletmek amacıyla sınır ötesi ödemelerde kripto borsaları ve token işlemleri gibi denemeler yapacağına dair iddialar basında yer alıyor.
Bloomberg’in bölgeyi ve bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Rusya, uluslararası yaptırımlar nedeniyle karşılaştığı zorlukları aşmak amacıyla sınır ötesi anlaşmalar için kripto borsaları ve token işlemleri denemelerine hazırlanıyor.
Söz konusu kaynaklara göre 1 Eylül’de başlaması planlanan denemelerin, Rus rublesi ve kripto para birimleri arasındaki alışverişi kolaylaştırmak için Ulusal Ödeme Kartı Sisteminin kullanılmasını içereceğini söylüyor. Bu girişim, Rusya parlamentosu tarafından kabul edilen ve kripto madenciliğini yasallaştıran ve merkez bankasının gözetimi altında sınır ötesi ödemeler için dijital tokenlerin test edilmesine yönelik bir çerçeve oluşturan son mevzuatı takip ediyor.
Rusya hükümetinin bu hamlesi Rus işletmelerinin yaptırımlar nedeniyle yabancı tedarikçilere ödeme yapma ve ihracat için ödeme alma konusunda artan zorluklarla mücadele etmesini kolaylaştırmayı hedefliyor. Bazı büyük Rus metal üreticileri, geleneksel ödeme yöntemleri kısıtlı hale geldiğinden, Çin ile yapılan işlemler için stabilcoin kullanıyor.
Rusya’nın en az iki yerli kripto borsası kurmayı planladığı, bunlardan birinin muhtemelen St. Petersburg Uluslararası Ticaret Borsası’nın altyapısını kullanacağı, diğerinin ise potansiyel olarak Moskova merkezli olacağı belirtilmişti, ancak ayrıntılar belirsizliğini koruyor.
Merkez Bankası tarafından 2014 yılında oluşturulan Ulusal Ödeme Kartı Sistemi, Mir kartları ve Rus bankalar arası anında ödeme sistemlerini işletiyor. Kaynaklar, yetkililerin kripto borsası denemeleri için bu ağı, bankalar arası uzlaşma ve takas yeteneklerini içeren mevcut altyapısı nedeniyle seçtiğini söyledi.