Rusya-Ukrayna Gerginliği Derinleşiyor! Piyasalar Topun Ağzında!
Son güncellenme : 19.03.2022 - 22:13
Son zamanlarda bütün finansal varlıklarda oynaklığa sebep olan Rusya-Ukrayna gerginliği yeni bir boyuta taşınıyor. Ortada savaş riski mevcut. Ve bu risk piyasalar üzerinde yıkıcı bir etki yaratmaya devam ediyor. İşte, sizler için olası riskler ve piyasalara etkisini hakkında değerlendirme yapacağım.
Son durumda, Rusya Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıdı. Bununla beraber Rus askerinin bölgeye giriş yaptığı bilgisi de ulaştı. Yani, olay gerginlikten çatışmaya doğru bir hal aldı. Bu olayın çatışmaya doğru dönüşmesi Avrupa Birliği ile ABD tarafında yaptırımları tetikleyecektir. Ancak, burada önemli olan çatışma sadece çatışma olarak mı kalacak yoksa ilerleyip savaşa dönüşecek mi?
Evet, dostlarım analiz zamanı geldi. Piyasalar bir süredir oldukça çalkantılı hareket ediyor. Piyasaların genelinde birtakım zayıf hareketler mevcut. Bunları hep beraber bir değerlendirelim istiyorum. Başlayalım.$btc $eth #altın #dolar
— Furkan bozkurt (@BzkrtFrkn) February 20, 2022
REKLAM
İşte, piyasalar Rusya-Ukrayna gerginliği bir süredir fiyatlıyor. Ancak ne kadar büyüyebileceği şuan için bir muamma. Dolayısıyla, piyasalardaki oynaklık da devam edecektir. Çünkü yatırımcıların kafası net değilken fiyatlamalar da net olmaz.
Bu durum enerji fiyatlarını yükseltiyor. Çünkü Rusya AB’nin enerji tedariğinin %46’sını karşılıyor. Petrol fiyatları 100 Dolar’ın üzerine geçecek mi endişesi ekonomileri tehdit ediyor. Enerji, üretim için temel girdiyi oluşturuyor ve doğrudan enflasyonist baskı yaratıyor. Özellikle ABD ve AB tarafında yükselen enflasyonu tetikleyecektir. Rusya bunu koz olarak kullanıyor ve AB’yi enerji fiyatları ile tehdit ediyor.
Piyasalar Olası Yaptırımlardan Tedirgin!
Diğer taraftan Rusya ve Ukrayna önemli iki Buğday ihraççısı ülke. Yani, temel gıda ürünlerinde de fiyat yükselişi bizleri bekliyor olabilir. Ayrıca, paladyum, nikel, bakır, alüminyum ve plütonyumda da önemli üreticilerden olduğunu unutmamak gerek. Diğer taraftan ABD’nin Rusya’yı Uluslararası ödeme, sisteminin dışına itmesi mümkün. Bu şekilde Rusya’nın bankacılık sistemine zarar verecek. Tabi bununla da kalmayarak birtakım büyük Rus şirketlerine yaptırımlar da gelebilir. Yani, ticaret kısıtlamaları görebiliriz.
Rusya eski devlet başkanının “Avrupalıların gaz için 2.000 avro ödeyeceği bir dünyaya hoş geldiniz.” açıklaması enerji fiyatlarının gerilim ile birlikte tırmanmaya devam edeceğini gösteriyor. Rusya enerji fiyatlarıyla tehdit ederken ABD ve AB ticaret kısıtlamalarıyla karşılık verecektir. Bu, gerginlik savaş boyutuna gelirse tek kazananın altın olacağı bir durum olacaktır. Hem yükselen enflasyon hem de savaş riski altında yükselişleri tetikleyecektir. Özellikle enflasyon riski 2022 yılında sorun olmaktan çıkmayacak gibi duruyor.
Bir taraftan küresel savaş riski, öteki tarafta merkez bankalarının sıkılaşan politikaları piyasalarda güvenli limanlara sığınma refleksi oluşturuyor. Rusya’nın askeri alanda ne kadar ileriye gideceği ve NATO’nun buna nasıl bir sertlikte cevap vereceği önemli. Piyasalar bu riskleri henüz tamamiyle fiyatlamış değil. Dolayısıyla, özellikle ABD endekslerinin durumu önemli olacaktır. Endekslerdeki negatif fiyatlama derinleşirse başta kripto paralar olmak üzere satışlar görebiliriz. Çünkü endekslerde bir OBO yapısı oluşmuş durumda. Dolayısıyla, bundan sonra gelecek satışlar daha sert olabilir.
Çok hızlı ve ani gelişmelerin olduğu bir dönemde pozisyon almak risklidir. Özellikle de kritik FED toplantısı öncesinde güçlü pozisyonlar almadan olacakları görmek lazım. Kısa vadede Mart toplantısını atlatana kadar güçlü pozlar almamak önemli. Teknik tarafında trade denemeleri yapılabilir. Ancak, net pozisyon almak için temel analiz tarafında da risklerin düşmesi gerekmekte.
Piyasalar hakkındaki analizlerimi Twitter hesabımdan takip edebilirsiniz.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.