Son güncellenme : 02.12.2021 - 23:36
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sanal varlıkların beraberinde getirdiğine inandığı “yüksek risklere” dikkat çekerek kripto para birimleri hakkında açıklamada bulundu. Ancak Rus lider, dijital para birimlerinin bir geleceği olabileceğini ve gelişimlerini takip etmenin gerekli olduğunu da kabul etti.
Putin Kripto Konusunda Hala Temkinli
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kripto para birimleri hakkında yeni bir yorumda bulundu. VTB Sermaye Yatırım Forumu “Rusya Çağırıyor!” 2021’de konuşan devlet başkanı, kripto varlıklarının hala çok ciddi riskler taşıdığını kaydetti. Life.ru haber portalından yapılan alıntıya göre Putin şunları söyledi:
“Kripto para birimlerine gelince; bunlar bazı ülkelerde yasaktır. Hiçbir şey tarafından desteklenmiyor, oynaklık yüksek, riskler yüksek. Ayrıca yüksek risklerin altını çizenleri de dinlememiz gerektiğine inanıyorum.”
Bunların yanı sıra Rusya’nın en güçlü adamı kripto para birimlerinin bir geleceği olabileceği gerçeğini de göz ardı etmedi. Putin, şu anda sektör gelişirken tüm süreci dikkatli bir şekilde izlemenin kritik olduğunu vurguladı.
Kripto para birimleri henüz Rusya Federasyonu’nda kapsamlı bir şekilde düzenlenmiş değil. Ocak ayında yürürlüğe giren “Dijital Finansal Varlıklar Hakkındaki” kanun, sanal paralar ve bunların ihracı gibi bazı ilgili faaliyetler hakkında bir miktar netlik sağlasa da, madencilik ve vergilendirme gibi birçok hususta hala yeni mevzuatla düzenleme yapılması gerekiyor.
Bank of Russia, Bitcoin ve benzeri varlıkların bir ödeme aracı olarak yasallaştırılmasına şiddetle karşı çıkıyor ve son zamanlarda bu tür kullanımlar için yasal sorumluluk getirmeyi bile teklif etti. Eylül ayında, Putin’in basın sekreteri Dmitry Peskov da konuyla ilgili sert bir tavır aldı ve Rusya’nın bitcoin’i ulusal para birimi olarak tanımaya hem hiçbir nedeni olmadığını hem de buna hazır olmadığını açıkça belirtti.
Putin’in kripto para birimleri hakkında yaptığı son yorum, düny liderinin bu yıl yaptığı ilk yorum değil. Devlet Başkanı geçtiğimiz Ekim ayında Moskova’daki Rus Enerji Forumu’nun oturum aralarında CNBC ile yaptığı röportajda, merkezi olmayan dijital paranın bir gün petrol ticareti anlaşmalarında kullanılabileceğini kabul etmiş, ancak bunun bunun için hala çok erken olduğunu belirtmişti. Bununla da yetinmeyen Putin, ABD’yi kendi para birimini baltalamakla suçladı ve ülkelerin dolar rezervlerini küçültürken ABD doları cinsinden anlaşmalarının azaldığına dikkat çekti.
Hükümet yolsuzluğuyla mücadele çabalarının bir parçası olarak Kremlin, kripto para birimine sahip yetkilileri de hedef almış durumda. Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı yönetimi, Putin tarafından imzalanan ve birkaç bakanlığa ve merkez bankasına devlet çalışanlarının sahip oldukları dijital varlıkları hakkındaki beyanlarını kontrol etme talimatı veren bir kararname yayınladı.