Ripple (XRP)’ye Yatırım Yapmanın Artıları ve Eksileri!
Bitcoin ile karşılaştırıldığında, XRP çok popüler olmayabilir, ancak aslında piyasa değerine göre üçüncü en büyük kripto para birimidir. Buna dayanarak, XRP’ye şu ya da bu nedenle artan ilgi ve bankacılık sistemlerinde artan kullanımı, onu iyi bir yatırım yapar mı? Haberimizde XRP’nin artıları ve eksileriyle bu soruya cevap arayacağız.
Her şeyden önce neye yatırım yapılacaksa, o varlık bütün ayrıntılarıyla bilinmelidir. İlk olarak XRP’nin oluşturulmasının birincil nedeni, Ripple ağı üzerinden sınır ötesi para transferlerini kolaylaştırmak için bir token olarak kullanılmasıdır. SWIFT ve Paypal gibi işlemler için mevcut uzlaştırma sistemlerinde genellikle dönüştürme için ortak bir para birimi olarak ABD doları kullanılır ve sonuç olarak para ve zaman kaybı yaşanır. Buna karşılık XRP’nin amacı, neredeyse anında yerleşen bir arabulucu olarak hareket etmektir. Bunu, bu uzun ve pahalı işlemleri geçmişte bırakmak için geliştirilmiş XRP kullanan bir likidite çözümü olan RippleNet aracılığıyla yapar. XRP, ağda bir para birimi olarak hareket eder.
XRP, 2013’te piyasaya sürüldüğünden bu yana, tarihinde bazı çılgın fiyat hareketleri gördü. 2017 yılına kadar fiyatı 0.01 doların üzerine zar zor ulaşmıştı. Ancak o yılın Mart ve Nisan aylarında fiyatı önemli ölçüde artmaya başladı. Nisan ayı sonunda 0.05 dolara çıktı. Mayıs ayı sonunda 0.25 dolara çıktı. Önümüzdeki aylarda biraz geri çekildi, ancak daha sonra 2017 biterken ve 2018 doğarken fiyat uçuşa geçti. Fiyatı 4 Ocak 2018’de 3.84 dolara yükseldi. Ancak iki hafta içinde değerinin yarısından fazlasını kaybetti. 2019’un başlarında 0.30 dolar civarındaydı ve yıl başından bu yana 0.68 dolar’ın üzerine çıkamadı. Şimdi gelelim yatırım olarak XRP’nin artılarına ve eksilerine.
XRP’ye Yatırım Yapmanın Artıları
Teknolojisi, neredeyse anlık ve ihmal edilebilir derecede ucuz finansal işlemlere (0.01 dolardan az) izin verir. Aynı zamanda, saniyede 1.500 işlemi Bitcoin’den bin kat daha hızlı işleyebilen muazzam ölçeklenebilirliğe sahiptir. Bu nedenlerle JP Morgan, Santander ve Bank of America gibi birçok çokuluslu banka ve finans kuruluşunun desteğini aldı. Özellikle Haziran 2019’da Ripple ile küresel para transferi devi MoneyGram arasında stratejik bir anlaşma imzalandı. Bu tür anlaşmalar kesinlikle potansiyel yatırımcılar tarafından XRP’nin anlamlı hale geldiği şeklinde yorumlanabilir.
Ayrıca XRP’ye yatırım yaptığınızda, sadece para birimine yatırım yapmazsınız. Şirkete de yatırım yaparsınız. Ripple, pazarlamada para birimini destekleyenlerden işlerin teknoloji tarafında çalışanlara kadar 500’den fazla çalışanı olan bir şirkettir. Şirket büyümeye devam ederse ve başarılı olursa, para birimi kesinlikle aynı şekile onu takip edecektir.
XRP’ye Yatırım Yapmanın Eksileri
Kripto topluluğundaki insanlar tarafından XRP’e zaman zaman eleştirilir ve merkezi bir bankacı para birimi olarak görülür. Ripple’ın finans kurumlarıyla işbirliği yapmasının, Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i ilk etapta yaratma nedenine aykırı olduğu söylenir.
Aldığı bir başka eleştiri de Bitcoin ve diğer birçok kripto para birimi gibi madencilik yapılamayacağı gerçeğidir. Madencilik tabanlı bir kripto para birimine sahip olmanın avantajı, piyasa koşullarının, blockchain üzerinde yeni bloklar oluşturmak için ne kadar çaba harcandığını belirlemeye en azından kısmen yardımcı olabilmesidir ve bu da fiyatı etkileyebilir. Bir kripto para biriminin fiyatı düşükse, genellikle daha az madencilik gerçekleşir, çünkü bunu yapmak pahalıdır ya da tersi senaryo söz konusu olduğunda tam tersi de geçerlidir.
Ripple’ın bu kripto paraları elinde tutarak bir tür kötü niyet sahibi olabileceği yönünde suçlamalar olsa da, şirket bunun için haklı nedenleri olduğu konusunda ısrarcı. Her ay, en fazla bir milyara kadar, defter emanetlerinden belirli bir miktar para çıkarırlar. Ancak gerçekte bundan çok daha azı piyasaya sürülür ve kullanılmayan miktar gelecek aya devredilir. Bunun yapıldığı söyleniyor, yani en azından XRP arzında ani bir artış yaşanmaz ya da fiyat düşmez. Diğer taraftan yatırımcıların ani bir piyasa hareketi nedeniyle kendilerini tasfiye etme olasılıkları daha düşük olduğundan, bu kesinlikle olumlu olarak görülebilir. Yani ani bir düşüşte satış baskısıyla yeni bir hızlı düşüş yaşanmasının önüne geçilir.
XRP İyi Bir Yatırım Mı?
XRP, büyümesi gereken devasa potansiyel nedeniyle iyi bir yatırım olarak görülebilir. Düşük fiyatı onu iyi bir yatırım fırsatı haline getiriyor. Bunun yanında Ripple ağı üzerinden ultra hızlı para transferleri için bir token olarak, ultra düşük ücretlerle kullanılması sebebiyle çok uluslu bankalar arasında kullanımının arttığını gördü.
XRP genel olarak iyi bir yatırım olsa da, herhangi bir yatırımcının gerçekten artılarını ve eksilerini kendileri için tartması gerekiyor. Uzun vadede bir yatırıma hazırsanız, XRP iyi bir yatırım olabilir. Aynı zamanda hala ucuz ve ilk kez piyasaya girecek yatırımcılar için harika bir fırsat.
Kripto para birimi için ufukta parlak bir gelecek var gibi görünüyor, finansal kurumların finansal işlemleri tamamlamak için gittikçe daha fazla likiditeye ihtiyacı var ve XRP, ilgili sorunlara bazı çözümler sunmaya devam edebilir.
Para birimi ivme kazanmaya devam ederse, ana akım benimsenmesi daha yaygın hale gelir ve para birimine olan güven daha da artar. Fakat başta da belirttiğimiz gibi yatırım yapmadan önce tüm hatlarıyla araştırmanızda fayda var.