Ripple (XRP) ve SEC Arasındaki Dava Nasıl Sonuçlanacak? İşte Olası Senaryolar!
Son güncellenme : 23.12.2020 - 09:13
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Ripple aleyhindeki davası, kripto piyasasında belirleyici konu haline geldi. Ripple Labs dün yaklaşan dava hakkında bilgi verdikten sonra, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) şimdi Ripple Labs ve Brad Garlinghouse ile Chris Larsen’e resmen suç duyurusunda bulundu.
Manhattan’daki federal bölge mahkemesinde açılan dava, Ripple ve iki kurucu ortağını “dijital varlıklar için kayıtsız, devam eden menkul kıymetler satışı (offer)” yoluyla 1.3 milyar dolar kazanmakla suçluyor. SEC ayrıca, Ripple Labs’in iş gücü ve piyasa yapma hizmetleri gibi nakit dışı bedeller karşılığında milyarlarca XRP kullandığını iddia ediyor.
Larsen ve Garlinghouse’un ayrıca, federal menkul kıymetler yasalarının kayıt hükümlerini ihlal ederek, her biri yaklaşık 600 milyon dolarlık kişisel XRP satışları için kayıt yaptırmadıkları iddia edildi.
Yaşanabilecek Kötü Senaryolar
Öncelikle, Ripple’ın 1933 Menkul Kıymetler Yasası’nın kayıt hükümlerini ihlal etmekle suçlandığına dikkat etmek önemli. Buna göre SEC, ihtiyati tedbir, önyargı faiziyle tazminat ve hukuki cezalar istiyor. Cardano’nun mucidi Charles Hoskinson’ın bir videoda açıkladığı gibi, eldeki dava ciddi bir yaptırım eylemi, bu nedenle dava, EOS’ta olduğu gibi muhtemelen bir para cezasının ödenmesiyle bitmeyecektir:
“Bunun ağır bir yaptırım eylemi olduğu çok açık. Bu, birinin ceza ödemesini istediklerini düşündüğüm bir şey değil.”
SEC’den bir durdurma ve vazgeçme emri, Ripple’ın XRP tokenlerini ABD’de menkul kıymet olarak satması gerektiği anlamına gelebilir. Sonuç olarak, çoğu kripto para birimi borsası XRP’yi listeden çıkarmak zorunda kalacak ve bu da ABD’deki likidite üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır. Borsalar XRP’yi listeden çıkaramazsa, perakende müşterilerinin kayıtsız bir menkul kıymet ticareti yapmasına izin verdiği için yaptırımlarla karşılaşabilirler.
Ancak sadece likidite değil, aynı zamanda fiyat da daha da düşebilir. Son 24 saat içinde XRP fiyatı %21 daha düştü ve yazının kaleme alındığı saat itibarıyla 0.36 dolardan işlem görüyor. Amerikalı yatırımcıların kripto piyasasına dahil edilmemesi, başka bir düşüş anlamına gelebilir.
Ancak işler Garlinghouse ve Larsen için de rahatsız edici olabilir. SEC’e göre, her ikisi de XRP satışlarını kaydettiremedikleri için, karlarının ve para cezalarının geri dönüşüyle karşı karşıya kalabilirler.
Ripple’ın Amerikalı ortaklarının nasıl davranacağı da şüpheli. MoneyGram, bu konuda özellikle dikkat çekiyor. Ödeme hizmeti sağlayıcısı SEC’in yazılarında ismen belirtilmemekle birlikte, Ripple’ın MoneyGram’a yaptığı ödemeler piyasa yapma hizmetleri olarak tanımlanıyor. Bu anlamda SEC, “ODL için katılımın organik veya pazar odaklı olmadığını”, ancak “Ripple tarafından sübvanse edildiğini” yazıyor. Bir MoneyGram sözcüsü, Ripple ile uzun süredir devam eden iş anlaşması üzerinde henüz herhangi bir “olumsuz etki” görmediğini söyledi ve MoneyGram durumu geliştikçe izlemeye devam edecek açıklamasını yaptı.
Umut Işığı Var Mı?
Şu anda Ripple ve XRP fiyatı için işler iyi görünmese de, potansiyel bir SEC zaferi Ripple ve On-Demand Liquidity’nin iş modelinin sonu anlamına gelmek zorunda değil. Kasım ayında Garlinghouse, RippleNet müşterilerinin çoğunluğunun Amerika Birleşik Devletleri dışında yer alması nedeniyle, bir güvenlik sınıflandırmasının şirketin işini etkilemeyeceğini söyledi.
Davanın “gelişen XRP ekosistemini” etkilemeyeceğini iddia eden Garlinghouse’a ek olarak, Yoshitaka Kitao da dün konuştu. Japon finans devi SBI’nin başkanı ve Ripple yönetim kurulu üyesi, Asya’daki ortak genişlemenin devam edeceğini belirtti:
“Japonya’nın FSA’sı, XRP’nin bir menkul kıymet olmadığını zaten açıkça ortaya koydu. Ripple’ın ABD’deki son kararda galip geleceği konusunda iyimserim. SBI Holdings, Ripple için kararlı bir ortak olmaya devam ediyor ve Asya’da birlikte genişlemeyi dört gözle bekliyor.”