Çin, kripto işlemlerinin yasa dışı olduğunu söyleyerek kripto para birimlerine karşı şimdiye kadarki en güçlü adımlarından birini attı. Ancak analistler, Pekin’in varlığı yasaklamakta yetersiz kaldığını ve devam eden bir baskının ortasında bitcoin’i uzun vadeli fiyat baskısından koruduğunu söyledi.
Çin Merkez Bankası, açıklamasının tercüme edilmiş bir versiyonuna göre, Bitcoin, Ethereum ve Tether’in “yasal olmadığını ve piyasada para birimi olarak kullanılmaması gerektiğini ve kullanılamayacağını” söyledi. PBOC, dijital para birimlerinin fiat para birimi ile aynı yasal dayanağa sahip olmadığını söyledi.
Ancak Oanda’nın kıdemli piyasa analisti Ed Moya Cuma günü paylaştığı bir notta, hükümetin kripto para birimlerine sahip olmayı yasaklamadığını, bunun “bütün kripto alanına büyük bir darbe vuracak” bir hareket olduğunu söyledi. “Kripto bulundurmanın yasaklanması muhtemelen kriptoyu %20 daha düşük seviyelere gönderecekti” dedi.
Bitcoin başlangıçta %9 kadar düşerek 41.000 dolar’a yaklaştı. Ancak Bitcoin, Ethereum ve tether Cuma günü öğlen gün içi en düşük seviyelerinden yukarı yönlü uzaklaşmayı başardı.
Yatırım danışmanı Viridi Funds CEO’su Wes Fulford da, kripto piyasaları başlangıçta düşüşe geçse de, Bitcoin’in fiyat tepkisi önceki kısıtlamalara kıyasla sessiz kaldı, çünkü haber önceki yasakların bir teyidi olarak görüldü.
Fulford Cuma günü bir notta, “Kripto piyasalarının fiyatlarının düştüğünü görüyoruz, ancak piyasa zaten Çin’in kripto para birimi işlemlerini yasaklama riskini fiyatlandırdığı için tepki önceki yasaklardan önemli ölçüde daha düşük.” ifadelerini kullandı.
Karşılaştırıldığında, Çin Haziran ayında bir hafta sonu kripto para madenciliğini yasakladığında, Bitcoin %11 düştü. Mayıs ayında bankaların kripto para birimi işlemleri yapmasını yasakladığında, en büyük dijital varlık %7 düştü.
Fulford, özellikle Bitcoin’in Cuma günü yaklaşık %9 değer kaybeden ETH ya da ripple, solana ve dogecoin dahil olmak üzere tümü düşen diğer büyük altcoin’lere kıyasla esneklik gösterdiğini söyledi.
Bir fintech uygulaması olan Yield App CEO’su Tim Frost’a göre yasak bekleniyordu. Geri dönüşü umut eden herkes, sonunda “hayal kırıklığına uğrayacak” dedi.
Cuma günü e-posta yoluyla, “Çin niyetini çok net bir şekilde ortaya koydu: Tüm otoriter rejimler gibi, ülkedeki tüm finansal faaliyetler üzerinde son derece sıkı kontrol istiyor ve kendi merkez bankası dijital para birimi için sıfır rekabet istiyor” dedi.
Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Çin, bir merkez bankası dijital para birimi geliştirme çabalarında birkaç yıl ileride. Bank for International Settlements’a göre yaklaşık 60 merkez bankası dijital para birimleri çıkarmayı düşünüyor veya geliştiriyor, ancak hiçbirinin planları Çin kadar ilerlemiş değil.
Frost, “Neyse ki, şu anda kripto para birimini benimseyen ülke ve yargı alanı sıkıntısı yok” diye ekledi. “Yani dünyanın en kalabalık ulusunun kaybı, bir darbe olsa da, hasarın çoğu bir süre önce verilmişti.”