Peter Todd Kimdir? Peter Todd Gerçekten Satoshi Nakamoto mu?
Peter Todd, kriptografi ve Bitcoin Core yazılımına yaptığı katkılarla tanınan Kanadalı bir geliştirici olup, HBO belgeselinde Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto olarak gösterildi. Ancak Todd, bu iddiaları kesin bir dille reddetmiştir.
HBO’nun 8 Ekim’de yayımladığı Money Electric: The Bitcoin Mystery belgeselinde Peter Todd, Bitcoin’in gizemli yaratıcısı Satoshi Nakamoto olarak tanıtıldı. Ancak Todd, belgesel öncesi ve sonrası bu iddiayı sert bir şekilde reddetti. X platformunda yaptığı paylaşımda “Ben Satoshi değilim” diyerek noktayı koydu.
Peter Todd Kim ve Neden bazıları onu Satoshi Nakamoto Olarak Görüyor?
Peter Todd; kriptografi, bilgisayar bilimi ve dijital güvenlik alanlarında uzmanlaşmış Kanadalı bir geliştirici. Bitcoin Core yazılımına yaptığı katkılarla tanınan Todd, 2014’ten beri Coinkite’de geliştirici olarak çalışıyor ve 2015’ten bu yana Verisart’ta danışmanlık yapıyor. Bitcoin’in ilk günlerinden itibaren blockchain dünyasında yer alması, onu Satoshi’ye yakın isimlerden biri haline getiriyor.
Belgeselin yönetmeni Cullen Hoback, Todd’un 2010’da Bitcointalk forumunda Nakamoto’ya yanıt verdiği bir gönderiyi kanıt olarak sunuyor. Hoback, Todd’un bu yanıtı “Satoshi” adıyla vermesi gerekirken, kendi hesabından yanlışlıkla paylaşmış olduğunu iddia ediyor. Ancak bu teoriye pek çok kişi şüpheyle yaklaşıyor. BitMEX Research, belgeseldeki kanıtları “açıkça saçma” olarak nitelendiriyor ve Todd’un Nakamoto olduğuna dair inandırıcı bir neden olmadığını belirtiyor.
Todd’un Bitcoin ile olan köklü ilişkisi tartışmasız. Satoshi ortadan kaybolmadan önce onunla doğrudan iletişim kuran nadir kişilerden biri. Todd, ayrıca Hal Finney ve Adam Back gibi Bitcoin’in gelişiminde rol oynayan isimlerle genç yaşta bağlantı kurmuş. 2008’de Bitcoin beyaz kitabı yayımlandığında 23 yaşında olan Todd, yıllar süren çalışmalarında Nakamoto kadar yetkin bir geliştirici olduğunu kanıtladı. Zaman zaman “Ben Satoshi’yim” dese de bu ifadeleri genellikle, Nakamoto’nun kimliğini gizlemek amacıyla yapılan bir yanıltma taktiği olarak yorumlanıyor.