PancakeSwap (CAKE), emir defteri, teklif verme/sorma sistemi veya limit/piyasa emirleri olmayan merkezi olmayan bir borsadır.
Borsa, Uniswap (UNI) ve SushiSwap (SUSHI) ile benzer özelliklere sahiptir. Ancak Ethereum (ETH) üzerinde çalışan diğer platformlardan farklı olarak PancakeSwap, Binance Chain’in (BC) tamamlayıcı bir ağı olan Binance Smart Chain (BSC) kullanıyor.
Platform, alıcılar ve satıcılar alım satım yaptıktan sonra bir veya daha fazla likidite havuzundan otomatik olarak likidite çeker. Bu likidite havuzları, işlem tamamlandıktan sonra yeniden dengelenmektedir. Yani otomatik bir piyasa yapıcı modeli uyguluyor.
Rehber İçeriği
PancakeSwap Kurucusu Kim?
PancakeSwap’ın arkasındaki ana geliştiricilerin kimliği bilinmiyor. Bilinen tek şey protokolün BCS teknolojisini kullandığı ve Certik tarafından denetlendiği.
PancakeSwap Nasıl Çalışır?
Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere protokol, onu diğer DeFi protokollerinden farklı kılan çeşitli gelişmiş özelliklere izin verir. Ethereum, DeFi ekosisteminin öncüsü olsa da, en iyi özelliklerden ve işlevlerden bazıları platformda yer almaz.
Bu gerçekleştiğinde, kullanıcılar daha iyi genel performans sağladığı için PancakeSwap’a geçmeye başladı. Özellikleri arasında ticaret BEP-20 token’ları, Ethereum tabanlı dApp’lerin BSC tabanlı dApp’lerle etkileşimi, farming, staking ve çekiliş ve ayrıca topluluk yönetimi ağı bulunmaktadır.
Blok zinciri, kullanıcılar arasında şeffaf, genel olarak doğrulanabilir işlemler sağlayarak işlemleri yönetir. Bu blok zinciri, anlaşmazlıkları çözmeye yardımcı olmak için merkezi olmayan muhasebe sağlar ve hiçbir kullanıcının CAKE para birimi üzerinde tam kontrole sahip olmamasını sağlarken tüccarlar arasında anonimliğe izin verir.
Cüzdan Kullanımı
PancakeSwap’i kullanmak için önce cüzdanınızı ayarlamanız gerekmektedir. Bir Binance Smart Chain cüzdanına sahip olmayı veya en popüler Ethereum ve ERC20 standart cüzdanı olan Metamask’ı kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Metamask bir Ethereum cüzdanı olsa da, BSC tabanlı uygulamalar için kullanabilirsiniz.
PancakeSwap Likidite
Kullanıcılar, token’larını izinsiz likidite havuzlarına (LP’ler) ekleyerek protokole likidite ekleyebilir. Karşılığında, PancakeSwap’ın likidite sağlayıcı token’ları olan FLIP alırlar. Havuzun genel değeri arttıkça bu tokenler de değer kazanır. İzinsiz likidite havuzları, kullanıcıların varlıklarını doğrudan ticarete ihtiyaç duymadan kazanmalarını sağlar. Ortalama olarak, kullanıcıların getirileri %23.52 ile %378.19 arasında değişmektedir. Özellikle, bu ödüller platformun yerel CAKE token’ı şeklinde ödenir.
Staking
- LP staking yoluyla CAKE alınabilir.
- Daha da fazla CAKE kazanmak için CAKE stake etmek mümkün.
- Diğer projelerden token kazanmak için CAKE stake etme.
- Farming: PancakeSwap ayrıca kullanıcıların CAKE token’larını toplamasına izin verir. Çiftçilik, bir token veya kriptodan en iyi şekilde yararlanmak anlamına gelir. PancakeSwap ile aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç popüler seçenek vardır:
- CAKE – BNB LP
BUSD – BNB LP
BETH – ETH LP
USDT – BUSD LP
USDC – BUSD LP
DAI – BUSD LP
LINK – BUSD LP
TWT – BNB LP
PancakeSwap Takas Sistemi
Protokol, trader’lar için likidite sağlamak için otomatik piyasa yapıcı (AMM) modelini kullanır. Merkezi borsalar (CEX’ler) tarafından kullanılan geleneksel sipariş defterinin aksine, bir AMM, varlıkları fiyatlandırmak için belirli bir algoritmaya dayanır.
Bu algoritma, akıllı sözleşmelerdeki çeşitli dijital varlıklardan likidite ekler (bunlara likidite havuzları adı verilir). Tipik sipariş defterinde, genellikle likidite eksikliği ile sonuçlanan bir alıcı ve satıcınız olması gerekir. AMM ile likidite havuzunda alım satım yapabilirsiniz.
PancakeSwap’ta işlem ücreti toplamda %0,2’dir. %0.17’si likidite sağlayıcılarına, %0.03’ü ise yakılan PancakeSwap Hazinesine gidiyor.
CAKE Nasıl Satın Alınır?
CAKE satın almak için Binance, Huobi, KuCoin, Gate.io, Binance TR, ByBit ve LBank gibi merkezi borsaları tercih edebilirsiniz.
Güncel fiyat hareketini buradan takip edebilirsiniz.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.