Ağustos 9, 2022

Mina Protocol (MINA) Nedir? MINA Nasıl Satın Alınır?


Mina Protocol, dApp’lerin (merkeziyetsiz uygulamalar) daha verimli çalışması için hesaplama gereksinimlerini azaltmak amacıyla tasarlanan minimal bir blockchain olarak da tanınmaktadır. Mina, tanımlamasında kullandığı “minimal” sözünün hakkını vererek boyutunu sabit tutmuş ve bu boyutu yalnızca 22 kb olarak belirlemiştir. Günümüzde tükettiğimiz ve ürettiğimiz verilerin boyutu göz önüne alındığında 22 kb gerçekten düşük bir boyut. Karşılaştırma olması açısından Bitcoin ağının toplam boyutu 300-350 GB seviyesinde yer alıyor. Boyutunun küçük olmasına rağmen güvenlik ve merkeziyetsiz özelliklerini ön plana çıkartan Mina Protocol, bu konularda belirli bir dengeyi yakalamayı başardı. Daha önceleri Coda Protocol olarak anılan Mina Protocol, isim değişikliğini Ekim 2020’de tamamladı.

Mina, kullanıcıların platformu doğrudan genesis bloğundan yerel olarak doğrulamasını sağlayan verimli bir dağıtılmış ödeme sistemi elde etme amacına sahip. Whitepaper’da ise bu sisteme “kısa bir blok zinciri” adı verilmiş.

Koinfinans.com tarafından bildirildiği üzere, protocol bu doğrulamayı gerçekleştirirken zk-SNARK adı verilen (Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Arguments of Knowled) bir kriptografik ispat sistemi kullanıyor. Bu sistem herhangi olası bir veri ifşasının önüne geçmek için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, bir kullanıcının platformu başlangıç bloğuna kadar izlemesini sağlamak, büyük bir ağda pratik olmayabilir. Bu nedenle Mina, yalnızca son birkaç bloğa odaklanan SNARKS’ı aşamalı olarak hesaplar – bu, son kullanıcıların bir bloğun tüm işlem geçmişi yerine bu zk-SNARK-sıkıştırılmış kanıtı kontrol ettiği anlamına gelir.

MINA Token Nedir?

Mina Protocol’ün yardımcı token’ı ve değişim token’ı ise aynı ismi taşıyan MINA token’dır. MINA yapısı itibariyle “deflasyonist” bir yapıdadır ve enflasyona karşı kendisini koruyacak birtakım mekanizmalara sahip. Önümüzdeki 2031 yılına MINA arzının ne kadar artabileceği teknik olarak kısıtlanmış durumda ve 2031 yılına kadar toplam arz 2.5 milyondan fazla olamaz.

Mina protocol
Kaynak: https://minaprotocol.com/blog/mina-token-distribution-and-supply

MINA token kazanmak için öncelikli grup tahmin edilebileceği üzere “staking” yapanlar olacak. Geri kalan dağıtımlar ise projeye erken destek verenler ve projenin geliştiricilerine odaklanacak. Projenin Mina Foundation ve O(1) Labs arasında dağıtımı çok daha yüksek oldu.

Buna ek olarak “doğrulayıcılar” adı verilen grup ise konsensüstaki bilgileri onaylar ve zk-SNARKS ile etkileşime girerek blockchain’de yer alırlar. Son grup olan “blok üreticileri” ise bildiğimiz madencilik işlemlerine oldukça benzer çalışır. Bu gruptaki üyeler işlem ücretlerinden bir pay almaktadırlar. Buna karşın önceden taahhüt edilmiş işlemler aynı anda SNARK oluşturma zorlukları bulunuyor. Blok üretimi tam bu zaman diliminde gerçekleşmezse geçerli olmaz. Özel olarak bu gruba yakın sayılabilecek “SNARKER” ise işlemlerin doğrulanmasında kullanılan zk-SNARK üretiminden sorumludur ve aslında bir nevi sağlayıcı olarak görev alırlar.

MINA’nın maksimum arzı mekanizmasından dolayı belli olmasa da dolaşımda 623,412,835 MINA bulunuyor. Toplam arz ise 824,104,972 seviyesinde yer alıyor. Toplam piyasa değeri 566,457,988 dolar seviyesinde yer alırken 24 saatlik hacmi 29,875,888 dolar civarında.

MINA Token Nasıl Satın Alınır?

Binance, Coinbase, Gate.io, Kraken, Coinlist gibi önde gelen borsalarında tamamı birçok farklı parite ile MINA takasına izin vermektedirler.

Güncel fiyat hareketini buradan takip edebilirsiniz.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : Koinfinans.com

Yazar Hasan Hüseyin Lif hakkında :

Ekonomi, blockchain ve kripto para alanlarında uzmanlaşmış bir yazar olarak, dijital finans dünyasındaki yenilikleri yakından takip etmekteyim. Üç yılı aşkın bir süredir KoinFinans bünyesinde kripto para piyasasına ilişkin güncel haberler, analizler ve sektörel gelişmeler üzerine içerikler üretmekteyim. Blockchain teknolojisinin ekonomik yapılar üzerindeki etkilerini, DeFi, NFT'ler ve merkez bankası dijital paraları gibi yenilikçi alanları kapsayan derinlemesine analizler sunarak sektördeki dönüşümleri değerlendirmekteyim. Kripto ekonomisinin geleceğine yönelik öngörülerimle, okuyuculara bilgi aktarımını amaçlamakta ve sektöre katkı sağlamaktayım.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


Mina Protocol (MINA) Nedir? MINA Nasıl Satın Alınır? haberi için ; henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?