Mike Novogratz: Bitcoin, Çin’in Tüm Baskılarına Rağmen Hayatta Kalıyor
Galaxy Digital’in CEO’su ve kurucusu Mike Novogratz, bu sabah erken saatlerde Bloomberg’e verdiği bir röportajda Çin’deki baskının Bitcoin ve kripto para birimleri üzerindeki etkisi hakkında konuştu. Ayrıca Bitcoin’in önümüzdeki üç bin yılın dijital altını olacağını da dile getirdi.
Mike Novogratz öncelikle Çin’in madenciliği ve bazı kripto işlemlerini yasaklayarak Bitcoin’e nasıl büyük bir saldırı düzenlediğine dikkat çekti, ancak tüm bunlara rağmen Bitcoin’in hala ayakta kalmaya devam ettiğini belirtti.
Madenciliği Çin’den çıkarmanın aslında “ekosistem için büyük bir pozitiflik” olacağını düşündüğünü söylemeye devam etti. Ünlü CEO, son üç haftadaki tüm olumsuz hareketleri, kriptonun inanılmaz bir başarıyla geçtiğini düşündüğü gerçek bir test olarak görüyor.
Devam eden kripto çöküşünde Novogratz, “sağlam” Bitcoin sisteminin tam olarak olması gerektiği gibi çalıştığını, bunun geleneksel finansal sisteme olması durumunda çağrılacak bir “dalma koruma ekibinin” (Amerikan hisse senedi piyasalarında 1987 yılında yaşanan çöküşten sonra kurulmuş, benzer çöküşlerin yaşanmaması için piyasa yapıcılık yapan oluşum) müdahalesine gerek duyulacağını söyledi.
Novogratz, Bitcoin’in genellikle altınla nasıl karşılaştırıldığı sorulduğunda şunları söyledi:
“Bence Bitcoin, dijital altın olmak için bir yol açtı. Altın üç bin yıldır var ve Bitcoin’in önümüzdeki üç bin yıl boyunca altının dijital versiyonu olmasını bekliyorum. Birçok yönden güzel tasarlanmış bir değer deposu.”
Novogratz daha sonra Ethereum’un bir gün nasıl en büyük kripto para birimi haline gelebileceği hakkında konuşmaya devam etti. Bunun “temel güven düzeyi” ve “işlerin üzerine inşa edildiği web 3.0” olacağını düşünüyor. Solana ve Terra gibi rakiplerin olduğunu kabul etti, ancak Ethereum’un önde gelen blockchain olacağına inanıyor. NFT’ler, stablecoin’ler ve merkezi olmayan finans gibi Ethereum’un üzerine inşa edilen tüm “yaratıcılıktan” ayrıca bahsetti.
“Komik isimlerle para basan biz değiliz. Bu, dünyanın finansal mimarisini yeniden inşa etmek için ciddi bir yaklaşım.”