Mevcut Bitcoin Hakimiyetinde 2017 Benzerliği! Piyasa Bu Durumdan Nasıl Etkilenecek?
Son güncellenme : 29.05.2021 - 18:51
Bitcoin, 14 Nisan’da ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 64.863 dolar’dan 30.000 dolar’a kadar gerileyerek üzücü bir yolculuğa çıktı. Beklendiği gibi altcoin’ler de liderleri Bitcoin’i takip etti ve sert bir piyasa düşüşüne tanık olduk. Söz konusu düşüşe dair bir çok sebep sıralanabilir. Ancak nedenlerden daha çok merak edilen konu bundan sonra nasıl bir yol izleneceği.
Bu bağlamda birçok analistin takip ettiği bir gösterge olan Bitcoin piyasa hakimiyeti kritik bir seviyeye ulaştı. Mevcut seviyenin kritik olarak adlandırılmasının sebebi 2017 piyasasına benzer bir tablonun ortaya çıkmış olması. Karşılaştırma amacıyla, Bitcoin hakimiyet grafiğinin şu anda 2017’nin önceki bölümünde olduğu gibi göründüğü söylenebilir.
Haber kaynağı Cointelegraph tarafından bildirildiği üzere, 12 Mayıs’tan bu yana piyasaların düşüşe geçmesiyle, Bitcoin hakimiyeti kayda değer bir şekilde hareketlendi ve 2021’in hakim eğilimini aştı. Düşüşten önce, BTC hakimiyeti Ocak ayındaki yaklaşık %70 hakimiyet seviyelerinden, %40’ın altına oldukça istikrarlı bir şekilde düşmüştü. Bu noktada, BTC hakimiyeti 2018 yazından bu yana en düşük seviyedeydi. O zamandan beri %43’ün üzerine çıktı.
Bu kez aynı model yine tekrar ederse, o zaman piyasa muhtemelen altcoin sezonun hızla yükseldiği 2017 yazına eşdeğer olacak ve Bitcoin’in Aralık 2017’deki yaklaşık 20.000 dolar’lık fiyat zirvesinden hala birkaç ay uzakta olacak.
Elbette, desenler bazı ilginç paralellikler oluştursa da, BTC hakimiyeti fiyat hakkında bu kadar çok ve net öngörülerde bulunamaz. Peki, BTC hakimiyeti için olası senaryolar neler?
Bu bağlamda ele alınacak para akışı (The Money Flow) modeli, piyasaların nereye gidebileceğinin potansiyel bir tahmincisidir. Model, paranın itibari paradan Bitcoin’e aktığını ve daha sonra büyük hacimli altcoin’lere, oradan orta büyüklükteki altcoin’lere, sonrasında küçük hacimli altcoin’lere aktığını ve ardından BTC’ye ve nihayetinde itibari paraya geri yönlendirildiğini belirtir.
Bu model 2017’de olanları hemen hemen özetliyor. Dolayısıyla, 2017 senaryosu kendini tekrar ederse, BTC hakimiyeti önde gelen varlık başka bir fiyat zirvesi görene kadar artmaya devam edebilir, ardından altcoin sezonu bir kez daha hızlanırken düşebilir. Fakat bu modelin tekrarlanabileceğinin garantisi olmadığını hatırlatmakta fayda var.
Bunların yanında 2017 ile günümüz arasındaki başta kurumların varlığı olmak üzere çeşitli farkların olduğu da yadsınamaz bir gerçek. Bu farkların, 2017’de görülene kıyasla BTC hakimiyet modellerinde ne ölçüde bir fark yaratacağını kestirmek zor. BTC’ye olan ilgi devam ederse ve kripto paralarla ilgili büyük bir kötü haber gelmezse, para akışı modelinin bir kez daha ortaya çıkma olasılığı hala var.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.