Merkez Bankaları’nın Yüzde 80’i Kendi Dijital Parasını Çıkartmak İçin Çalışma Yapıyor
Bank of International Settlements tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmanın sonuçları, dünya merkez bankalarının yaklaşık %80’inin şu anda kendi kripto para birimlerini başlatmak için çalıştığını ortaya koydu. Ayrıca, merkez bankalarının yaklaşık %10’u bu dijital para birimlerinde ışık gördüğünü gösteren pilot proje geliştirmiştir. Dünya nüfusunun kalan %20’sini toplu olarak temsil eden bankalar, önümüzdeki birkaç yıl içinde bunları ihraç edeceklerini açıkladılar.
Sonuçlar, kesinlikle yükselişte olan bu CBDC’lerin (merkez bankası dijital para birimleri) önemli bir yer tutmaya devam ediyor. 2018’de yapılan bir ankete katılan merkez bankalarının %70’i, kendi dijital para birimlerini çıkartabilecekleri konusunda emin olmak için çok çalışıyorlardı. Güney Kore, Avrupa Merkez Bankası ve Çin’in bu konuda çalışmalar yaptığı biliniyor. Venezuela ve Senegal gibi ülkelerde zaten merkez bankası dijital para birimleri var.
Bu, ABD Dolar’ını dijital biçimde göreceğimiz anlamına gelmez. Rapor, gelişmekte olan piyasalardaki merkez bankalarının, nakit için dijital yönlü araştırma olasılıklarının yüksek olduğunu söyledi. Gelişmiş pazarlar buna bakmaya daha az meyilliydi. Araştırma, orta vadede merkez bankası dijital paralarını çıkartması muhtemel olanların %90’ının gelişmekte olan pazarlarda olduğunu vurgulamaktadır. Bunu yapmanın temel nedeni finansal sektörlerine katılımı arttırmaktır.
Tabii ki bu, bankanızın yakın zamanda Bitcoin’e döneceği anlamına gelmez.