MakerDAO Kurucusundan Şok Sözler: Bu Altcoin’i Övdükçe Övdü!
Son güncellenme : 02.09.2023 - 22:44
MakerDAO’nun CEO’su Rune Christensen, protokolün gelecekteki blok zinciri NewChain’in temeli olarak Solana ‘nın kod tabanının kullanılmasını önerdi.
Koinfinans.com olarak bildridğimiz üzere Christensen’e göre Solana, genel teknik mükemmelliği, uyarlanabilirliği ve esnekliği sayesinde diğerleri arasında öne çıkıyor ve NewChain’i geliştirmek için umut verici bir temel oluşturuyor.
MakerDAO‘nun NewChain’i, protokolün Endgame adı verilen uzun vadeli stratejisinin bir parçasıdır. Endgame, MakerDAO’nun yönetişimini iyileştirmeyi ve protokolü uzun vadede kendi kendini sürdürebilir hale getirmeyi amaçlamaktadır. Strateji, Mayıs 2022’de MakerDAO topluluk yönetiminin Maker Anayasası lehine oy kullanmasıyla harekete geçirildi.
Endgame, Endgame’in başlatılmasını kolaylaştırmak için toplu olarak kurallar ve çerçeve oluşturan 14 Maker İyileştirme Protokolünden (MIP’ler) oluşmaktadır. Beş aşamaya ayrılmıştır ve son aşama olan 5. aşama, artık NewChain olarak adlandırılan yeni bir zincirin konuşlandırılmasını görecektir. NewChain, MakerDAO’yu destekleyecek arka uç araçları için bir merkez görevi görecek.
Cuma günü düzenlenen bir ekosistem tartışmasında CEO Rune Christensen şunları söyledi,
NewChain’e ihtiyaç duyulmasının en önemli nedeni, ekosistemin en şiddetli yönetişim saldırılarından veya teknik arızalardan zarif bir şekilde kurtulmak için sert çatalları kullanmasına izin vermesidir.
REKLAM
Solana’nın neden ideal aday olduğuna inandığını da sözlerine ekledi,
Endgame’in son aşaması, Maker için NewChain kod adıyla yerel bir blok zincirinin piyasaya sürülmesidir. Bu ekosistemi daha güvenli ve verimli hale getirecek. Biraz araştırma yaptıktan sonra, Solana kod tabanının NewChain için temel olarak düşünülmesi gerektiğine inanıyorum.
Eski blok zincirlerinin aksine, NewChain temiz bir geçmişe sahip olma avantajına da sahip olacaktır. Bu da herhangi bir teknik hata ya da yönetim saldırısı durumunda zincirin kolaylıkla kurtarılabileceği anlamına geliyor.
Çeşitli faktörler Solana’nın NewChain için potansiyel temel olarak seçilmesini haklı çıkarmaktadır. Blok zincirinin kod tabanı, NewChain için bir gereklilik olan yüksek verimlilik için tasarlanmıştır.
Ayrıca önceki blok zincirlerinin çözemediği sorunları ve zorlukları da çözmektedir. Solana ayrıca olağanüstü bir esneklik göstermiştir ve gelişen bir geliştirici topluluğuna sahiptir. Üçüncü neden ise Solana’nın Pyth gibi projelerle zaten kanıtlanmış olan uyarlanabilirliğidir.
Simbiyotik Bir İlişki
Christensen, MakerDAO topluluğunun teklif lehinde oy kullanması halinde, Maker ve Solana’nın simbiyotik bir ilişki geliştirmeye odaklanabileceğini savundu. Bir Solana forku, Maker’ın geliştirici yeteneklerine erişmesine ve ekosistemi zenginleştirmesine olanak tanıyacaktır.
Christensen ayrıca Solana, Ethereum ve NewChain arasında bir “İki Aşamalı Yerçekimi Köprüsü” kurulmasını savundu. Christensen, böyle bir köprünün çoklu zincir ekonomisinin ağ etkisine faydalı bir destek sağlayacağını belirtti.
NewChain’den Ethereum’a uzanan köprünün yanı sıra NewChain’den Solana’ya uzanan İki Aşamalı Yerçekimi Köprüsü’nün bulunması stratejik açıdan faydalı olacaktır. Bu aynı zamanda tüm çoklu zincir ekonomisinin ağ etkisine de faydalı bir destek sağlayacaktır.
Solana, NewChain için mükemmel bir uyum gibi görünse de Christensen, Cosmos’tan da başka bir rakip olarak bahsetti. Cosmos’taki büyük ve son derece yetenekli geliştirici topluluğuna da dikkat çekti.
Ancak Cosmos merkezi bir temelden yoksundur ve verimliliğe öncelik vermez. Bu durum uzun vadede daha yüksek bakım maliyetlerine yol açarak Solana’yı daha cazip hale getirebilir.
Cosmos ayrıca Solana gibi güçlü bir merkezi vakıf organizasyonuna sahip değil, bu da iyi ya da kötü bir şey olabilir.