Küresel Piyasalara Bakış: ABD Doları ve Japon Yeni Son Gelişmelere Ne Tepki Verdi?
Döviz piyasası, Fed’in FOMC toplantısının ardından ABD doları ve Japon Yeni’nin yön değiştirmesiyle volatilite yaşıyor. ABD doları, Fed toplantısı öncesinde Çarşamba günü altın, ham petrol ve Brent petrol dahil tüm yerel para birimlerine karşı üstünlük sağladı. Ancak Perşembe günü işler ABD doları için tersine döndü ve birkaç saat içinde 104.20’den 103.27’ye düştü.
Japon Yeni, Fed’in toplantısının ardından ABD doları karşısında güç kazandı ve ABD dolarının kaymasına neden oldu. Fed’in güncellenmiş üç aylık ekonomik projeksiyonları, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin 2024 yıl sonuna kadar %2.6 artacağını öngörüyor. Merkez Bankası, geçen yıl Aralık ayında yiyecek ve enerji hariç kişisel tüketim harcamalarında %2.4’lük bir artış öngörmüştü.
Mart Ortasında ABD Doları ve Japon Yeni Ne Tepki Veriyor?
Japon Yeni gibi önde gelen para birimleri, orta haftada ABD dolarına karşı oldukça iyi performans sergiliyor. ABD doları %0.17 düşerek 151.10’a gerilerken Japon Yeni önceki düşüşünü tersine çevirdi.
“Jay Powell, herkese kısa vadeli olarak hiçbir şeyin değişmediğini, hala enflasyonun ilerleyeceğine olan güveninin devam ettiğini söylemeye çalışıyor. Bu, basın toplantısı sırasındaki ana mesajı,” dedi Thierry Wizman, Macquarie Global FX, Reuters’a.
Analist, “Enflasyonun devam edeceğinin sebebinin, enflasyonun devam edeceği nedeninin, olumlu üretkenlik eğilimlerini, olumlu arz şoklarını göreceğiz,” diye ekledi.
Ancak, ABD dolarındaki son düşüşe rağmen, döviz yatırımcıları ABD dolarından vazgeçmiyorlar. Forex yatırımcıları, küresel piyasaların para birimini tercih etmeye başladığı her düşüşte ABD dolarını alıyorlar, bu da güçlü bir direnç kazanmasına neden oluyor. Bu hareket, küresel piyasaların para birimini tercih etmeye başladığı zaman ABD dolarının daha güçlü bir şekilde toparlanmasına neden oluyor.