Web3 oyun sektörü, 2022 yılında yatırımcıların ilgisini çekmeyibaşardı. Sermaye destekli yatırımlar bu ilginin sonucu olarak 4,49 milyar dolar topladı. Ancak güçlü sermaye akışına rağmen, sektör hala kullanıcıları çekmek ve elde tutmakta zorlanıyor.
Metaverse Post tarafından hazırlanan bir rapora göre; NFT, metaverse, oyun, AI, VR ve AR odaklı 348 girişim 2022 yılında toplam 7,1 milyar dolar topladı. Web3 alanındaki girişim finansmanı 2021’den bu yana 4,8 milyar dolar artarak bir yılda %48 artış gösterdi.
Bu fonun büyük bir kısmı Web3 oyun projelerinde kaydedildi. Şu anda Web3 oyunları, Web3 risk sermayesi fonlarının %62’sini oluşturmakta.
Yalnızca 2022 yılında, oyun girişimlerine yapılan risk sermayesi yatırımları yaklaşık 4,49 milyar dolara ulaştı. Nitekim sektördeki kullanıcı sayısı bu sayıyla orantılı olarak artmadı. Geçtiğimiz yıl, oyun sektörü risk sermayesi fonlarının favori alanıydı. Kıyaslamak gerekirse, metaverse projeleri 1,8 milyar dolarlık fonla ikinci sırada yer aldı.
Gelen yatırımlar risk sermayedarlarının sektöre olan güvenini gösterse de fonların büyük bir kısmı dört girişim fonundan geldi. Paradigm (2,5 milyar dolar), a16z (2,2 milyar dolar), HiveMind (1,5 milyar dolar) ve Binance Labs (1 milyar dolar) yatırım yaptı.
Yine de, mevcut veriler kullanıcı benimsemesinin yavaş olduğunu gösterdiğinden, oyuncular genellikle bu güvene ortak olmadı. Dahası, çoğu oyuncu ya Web3’e aşina değil ya da sektörü desteklemiyor.
Web3 Oyun Sektörü Büyümekte Zorlanıyor
Oyun şirketi Coda Labs tarafından Haziran 2022’de gerçekleştilen bir anket, Web3 oyunlarının hala kitlesel olarak benimsenmekten uzak olduğunu gözler önüne sürdü. Ankete ABD, İngiltere ve Japonya gibi büyük pazarlardan 7.000 oyuncu katıldı.
Ankete göre, oyuncuların yalnızca %3’ü NFT‘lere sahip. Bu dijital varlıklar, oyun içi varlıkların sahipliğini dönüştürecek bir teknoloji olarak kabul ediliyordu. Ancak sonuç beklenildiği gibi olmadı.
Oyuncular genellikle Web3 hakkında çok fazla bilgiye sahip değil. Özellikle, oyuncuların %52’si herhangi bir Web3 oyun terimi bilmiyor. Dahası, oyuncuların sadece %12’si bir Web3 oyunu oynadığını belirtti. Deneyenler ise sadece denemek için bu sektöre adım attığının altını çizdi.
Oyuncular genel olarak Web3 hakkında da olumlu duygular da beslemiyor. Anket, oyuncuların genel olarak kripto veya NFT’leri sevmediğini ortaya koydu. Oyuncular kripto ve NFT’lerle ilgili duygularını 0’dan 10’a kadar olan bir ölçekte sırasıyla 4,5 ve 4,3 olarak değerlendirdi.
Dahası, bazı oyuncular NFT’lerin yalnızca onları çıkaran oyun stüdyolarına hizmet ettiğine inanıyor. Ocak 2022’de New York Times, bazı oyun stüdyolarının NFT’leri mevcut oyunlara entegre etmeye çalışırken karşılaştıkları tepkileri haberleştirdi. Popüler S.T.A.L.K.E.R. video oyununun arkasındaki stüdyo olan GSC Game World, NFT’lerini 2022’nin başlarında yayınlamayı planlıyordu. Ancak oyuncuların tepkisi bu planları anında iptal ettirdi.