Kripto geliştiricileri ABD’yi terk ediyor: Çalışanların %81’i başka ülkelerde
ABD’de kripto geliştiricilerin oranı son on yılda %51 azalarak %18.8’e geriledi ve dünya çapındaki geliştiricilerin %81’i artık ABD dışında bulunuyor. Asya’da geliştirici oranı %13’ten %32’ye yükselirken, Kuzey Amerika’da %44’ten %24’e düştü. Bu eğilim, ABD’nin kripto alanındaki küresel liderliğini korumak için düzenleyici politikaların güçlendirilmesi gerektiğine işaret ediyor.
Son güncellenme : 01.11.2024 - 17:46
Son yapılan bir araştırmaya göre ABD’deki kripto geliştiricilerin oranında son on yılda kayda değer bir düşüş yaşandı. Elektrik Capital tarafından yürütülen bu çalışma, ABD’nin hala en yüksek oranda kripto geliştiriciye sahip ülke olduğunu, ancak bu lider konumunu sürdürebilmesi için politikalarda iyileştirmeler yapması gerektiğini ortaya koyuyor.
Çalışmaya göre, dünya çapında 110,000’den fazla geliştirici analiz edildi. Bu analiz sonucunda en fazla kripto geliştiricisinin bulunduğu ilk üç ülke sırasıyla ABD (%18.8), Hindistan (%11.8) ve Birleşik Krallık (%4.2) olarak belirlendi. Ancak ABD’nin bu alandaki payı son on yılda %51 oranında azaldı. Yani dünya genelindeki kripto geliştiricilerin %81’i artık ABD dışında bulunuyor ve bu durum, küresel kripto piyasasının gelecekteki yönelimini şekillendiriyor.
Elektric Capital’in Genel Ortağı Maria Shen, bu düşüşün olası nedenlerini irdeleyerek, ABD’nin kripto ekosisteminde etkin bir rol oynayabilmesi için net düzenleyici politikalara ihtiyaç duyduğunu belirtti. “Bu, olumsuz bir düzenleyici çevrenin sonucu mu? ABD, bu alanda lider konumunu sürdürmek istiyorsa, kripto politikalarını netleştirmeli. Kripto sektörü kendini Kaliforniya ve New York merkezli olarak görse de, geliştiricilerin %64’ü bu geleneksel teknoloji merkezlerinin dışında yaşıyor. Bu, politika yapıcılar için yeni iş ve servet yaratma fırsatı olabilir” yorumunda bulundu. Shen ayrıca, kripto geliştiricilerinin ABD’nin tüm eyaletlerinde farklı politik geçmişlerden gelen bireyleri içerdiğini belirterek bu sektörün partiler üstü bir konu olması gerektiğini vurguladı.
Çalışma aynı zamanda Asya ve Kuzey Amerika arasındaki geliştirici yoğunluğundaki değişime de dikkat çekiyor. 2015’ten bu yana Asya’daki geliştirici oranı %13’ten %32’ye yükselirken, Kuzey Amerika’daki oran %44’ten %24’e geriledi. Bu kayma, ABD’nin kripto ekosisteminde yaşanan diğer bir önemli eğilimi gösteriyor.
Geliştirici yoğunluğundaki düşüşün yanı sıra, son iki yılda genel olarak piyasada geliştirici aktivitesinde de bir gerileme yaşandı. Artemis verilerine göre, haftalık yazılım güncellemeleri yarı yarıya azalırken, haftalık aktif geliştirici sayısı da yaklaşık 13,000’den 6,800’e düşerek %50 oranında bir kayıp yaşadı. Bu durum, bir yandan piyasada yeni tokenlerin artış gösterdiği, ancak buna rağmen geliştirici sayısının azaldığı bir paradoks yaratıyor.
ABD’nin bu durumu tersine çevirmek için güçlü bir strateji belirlemesi gerektiği ifade ediliyor. Aksi takdirde, Asya’nın hızla büyüyen kripto piyasasında liderliği ele geçirmesi işten bile değil.