Kripto Avukatı ADA, DOGE, UNI ve DOT’un SEC’in Radarına Girme İhtimallerini Değerlendirdi
Son güncellenme : 09.07.2021 - 16:51
Ripple Labs ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, altı aydan fazla bir süredir XRP’nin bir menkul kıymet olup olmadığı konusunda yasal bir savaşta kilitlendi. Bu, birçok yatırımcının favori tokenlerinin de bir menkul kıymet olup olmadığını merak etmesine neden oldu. Bir uzman bu konuda bazı cevapları var. Uzmana göre; Dogecoin ve Cardano sahibiyseniz güvendesiniz ancak Uniswap ve Polkadot sahipleri için aynı şey geçerli değil.
Avukat Jeremy Hogan, bir varlığın menkul kıymet olup olmadığını belirleyen Amerika Birleşik Devletleri Howey Testi’ni en popüler kripto para birimlerinden bazılarında uyguladı. Hogan aynı testi daha önce Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Tether ve Ethereum’a uygulamıştı.
[irp posts=”28815″ name=”Ünlü Kripto Avukatı: SEC Bu Kripto Paraları Da Menkul Kıymet Olarak Sınıflandırabilir”]
Hogan bu sefer Cardano, DOGE, Uniswap, Polkadot’a ışık tuttu.
Cardano ve DOGE’un Her İkisi De Güvende!
Cardano ve DOGE, hem kullanıcı tabanı hem de piyasa değeri açısından kripto para birimi sıralamasının zirvesine yükseldi. Cardano sahipleri, SEC’in kripto para birimiyle ilgilenme olasılığı düşük olduğundan rahatlayabilir.
Hogan’a göre Cardano’nun ADA token’ları öncelikle Japon pazarında satma hamlesi dahice bir hareket. Avukat, “ICO’nun yaklaşık yüzde 95’i Japon vatandaşlarına aitti” yorumunda bulunuyor. ADA daha sonra Amerika’ya borsalar aracılığıyla gitti ve bu taktik Cardano’yu SEC’in erişiminden uzaklaştırıyor.
Hogan Cardano’ya 2.5/10’luk bir SEC tehlike derecesi atadı.
Şakacoinciler – DOGE sahiplerinin – durumu Cardano yatırımcılarından bile daha iyi. 2013 yılında başlatılan projeden bir hafta sonra, Dogecoin’lerin yüzde 5’i, bir yıl sonra ise yüzde 95’i çıkarıldı. Önceden madenciliği yapıldığı için güvende sayılabilir.
“Bir şakacoin’i dava etmenin sadece SEC’i daha da gülünç bir duruma düşüreceğine inanıyorum, bu yüzden ufukta herhangi bir sorun görmüyorum.”
DOGE, Hogan’dan 2/10 SEC tehlike derecesi aldı.
Polkadot ve Uniswap Tehlikede
Avukat daha sonra endüstrinin en heyecan verici projelerinden ikisi olan Polkadot ve Uniswap’ı inceledi.
Polkadot’un sorunları, projeyi kuran ve 200 milyon dolardan fazla para toplayan Web3 Vakfı’ndan kaynaklanıyor. Vakıf, DOT tokeni yayınlanmadan önce bile bazı token’ları sattı ve bu da durumu daha da karmaşık bir hale getirdi. Bu, erken alıcıların Vakfın çabalarının DOT fiyatını etkilemesini beklediklerini gösteriyor. Böyle bir durum Polkadot’u SEC’in radarına doğrudan yerleştirir.
Polkadot’un durumunu kurtaran şey, Vakfın kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olması. Bu onun SEC’in gazabına uğrama olasılığını azaltıyor. Proje ayrıca ilk raporlamalarında Çinli ve Amerikalı yatırımcıların DOT token satın almalarını engellediğini iddia ediyor. Tüm bu gelişmeler ışığında Polkadot, SEC tehlike derecesinde 10 üzerinden 5 puan alıyor.
Uniswap ortaya karışık bir platform. Washington merkezli bir avukat olan Stephen Palley geçmişte Uniswap’ın UNI token’ının “neredeyse kesin bir şekilde bir menkul kıymet olduğuna” inandığını belirtmişti.
Uniswap’ın şansına; UNI token’lar asla satılmadı ve bunun yerine bir airdrop yoluyla dağıtıldı. Bu nedenle, Uniswap Labs’in SEC’e karşı kaybetmesi durumunda geri verecek hiçbir kârı bulunmuyor. Bu, onu düzenleyici için çekici olmayan bir olasılık haline getiriyor.
Uniswap, Hogan’dan 4/10’luk bir SEC tehlike derecesi alıyor.