İranlı Milletvekiller Kripto Kısıtlamalarına Karşı Çıkıyor!
İran milletvekilleri, Tahran’ın kripto para birimleri gibi yenilikçi fikirlere yönelik kısıtlayıcı politikaları karşısında endişe duyduğunu belirtti. Milletvekilleri, Tahran’ın kripto endüstrisi gibi yenilikçi fikirlere karşı daha “dostane” bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğine ilişkin düzenlemelerin yapılması için çağrıda bulundular.
İran’da bazı milletvekilleri, hükümetin kripto para birimlerine karşı sert tavrını kırmak için çalışma yapmaya başladılar. İranlı milletvekillerine göre kripto paralar ülkenin üzerindeki yaptırımlara karşı ve sorunlu ekonomiye karşı önemli çözüm fırsatlarından birisi olabilir. Meclis Ekonomi Komisyonu sözcüsü Gholamreza Marhaba’nın basına verdiği demeçte: “Kısıtlayıcı bir yaklaşım benimsemek yalnızca yenilikçi çözümleri yeraltına iter” şeklinde konuştu.
Komisyonun yürüttüğü araştırmaların sonuçlarını değerlendiren milletvekili: “Çalışmalarımız, kripto faaliyetlerinin %50’sinin gayri resmi piyasada olduğunu gösteriyor. Bu, destekleyici düzenlemelerin olması halinde bu dijital para birimlerinin ekonomiye yardımcı olabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
İran’da mevcut düzenlemelere göre Sanayi, Madencilik ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan kuruluşlar haricinde kripto para madenciliği yapmak yasak. İran hükümeti 2019 yılından beri kripto para madenciliğini tanıyan bir ülke fakat kripto varlıkların ülke içinde ticareti hükümet tarafından kabul edilmiyor ve çok sert müdahalelerde bulunuyor. Kripto paraların ithalatta kullanımı da yine hükümet tarafından kontrol edilmekte.
Kripto Paralar İran’ın Ekonomisini Güçlendirebilir!
Yapılan araştırmaya göre kripto para faaliyetleri ülkenin ekonomisini yalnızca maddi yönden güçlendirmekle kalmıyor aynı zamanda ülkenin enerji sektörünün yaşadığı bazı sorunları dahi çözebilir. Milletvekillerine göre kripto para madenciliğinden elde edilebilecek gelirler ile yurtiçinden veya yurtdışından enerji satın alınabilir. Milletvekillerine göre kripto para madencileri ile enerji santrali sahipleri birbirileriyle daha uyumlu şekilde çalışabilir.
İran’da artan kripto para madenciliği nedeniyle ülke genelinde sık sık elektrik kesintileri yaşanmış ve Cumhurbaşkanı Ruhani kripto para madencilik faaliyetlerini yasaklamıştı. Yapılan operasyonlarda 5300’den fazla kripto para maden çiftliği kapatılmıştı. Devlete ait enerji kuruluşuna göre 22 Eylül itibariyle enerji problemi yaşanmaması beklendiği ve bu nedenle kripto para madenciliği faaliyetlerinin devam etmesi gerektiğini belirtti.
Sizce İran, gelecekte kripto şirketleri için destekleyici düzenlemelerde bulunur mu? Destekleyici faktörlerin artması durumunda kripto para borsaları bu duruma nasıl tepki verir? Görüşlerinizi merak ediyoruz, lütfen yorumda görüşlerinizi bizimle paylaşın.