ABD’nin uyguladığı ambargo nedeniyle ticareti sekteye uğrayan İran, ithalat sorunlarını Bitcoin ile çözmeyi planlıyor. Konuyla ilgili yasa değişikliğine giden İran, değişiklik sayesinde ülkedeki kripto para madencilerinden doğrudan Bitcoin satın alabilecek.
Kripto para endüstrisi, son birkaç aydır büyük miktarda faaliyet gördü. DeFi sektörü büyük bir yeni trend haline geldi, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları kripto paraları araştırmaya ve kendi CBDC’lerini oluşturmaya başladı, normal bankalar kripto hizmetleri sunmaya başladı ve hatta PayPal, Bitcoin ile birlikte diğer birkaç kripto para için destek eklediğini açıkladı. Tüm bunların yanında birde Bitcoin fiyatının artışı var. Önde gelen varlık neredeyse 100 gündür 10.000 dolar’ın üzerinde işlem görüyor.
Kripto endüstrisinin her zamankinden daha büyük ve daha popüler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bunların yanında hükümetlerde çeşitli düzenlemeler getirerek, sektöre dair daha net bir bakış açısı belirlemeye başladı. Bu doğrultuda en güncel düzenleme haberi İran’dan geldi. İran, bitcoin madencilerinin ithalatı finanse etmek için paralarını doğrudan Merkez Bankası’na satmalarını gerektiren yeni bir kripto para düzenlemesine başvurdu. Yasalarda değişikliğe giden İran hükümeti ithalat ödemelerini BTC kullanarak yapmayı kararlaştırdı.
Ortaya çıkan raporlara göre, İran hükümeti, ülkenin merkez bankasının ithalatı ülkede yasal olarak çıkarılmış Bitcoin ile finanse etmesini sağlamak için kripto para düzenlemesini değiştirdi. IRNA raporuna göre madenciler, kripto para birimini bir limit dahilinde doğrudan İran Merkez Bankası’na tedarik edecekler. Bu limit, bir madencinin kullandığı sübvansiyonlu enerji miktarına ve Enerji Bakanlığı tarafından yayınlanacak talimatlara bağlı olacak.
Kripto para birimi analisti Alireza Shamkhi, ISNA haber ajansına, yeni yasanın belirsiz olduğunu söyledi. Merkez bankasının kripto para birimlerini veya dolar ve rialler arasındaki döviz kurunu nasıl fiyatlandıracağını belirtmediğini ekledi. Daha önce madenciler, kripto para birimlerini piyasa fiyatlarında dolar, rial veya diğer para birimleri ile değiştirebiliyorlardı. Shamkhi konuyla ilgili, “Madencilerin çıktılarını merkez bankasına bildirme zorunluluğu diğer endüstrilerde görülmüyor, bu da yeni yasanın muhtemelen endüstrinin çekiciliğini azaltacağı ve madencilerin kar marjını önemli ölçüde azaltacağı sonucuna varıyor” ifadelerini kullandı.