İran’da Ev Elektriğini Kullanan Kripto Madencileri Para Cezasıyla Karşı Karşıya
İran hükümeti, kripto para birimlerini ev içi kullanıma yönelik güçle çıkaranların ağır para cezaları ödeyeceği konusunda uyardı. Yetkililerin kripto para birimi madenciliği için elektrik tüketiminde bir artış tespit ettikleri ülke, hidroelektrik üretiminin azalması nedeniyle kıtlık yaşıyor.
Kripto Madencileri Elektrik Şebekesindeki Hasarları Ödeyecek
İran’daki hidroelektrik santralleri, bu yıl yetersiz yağış nedeniyle sınırlı kapasiteyle çalışıyor. Aynı zamanda, yetkililer dijital coin’lerin basılmasının giderek daha fazla elektrik enerjisi tükettiğini söylüyorlar. Genellikle İranlı hanelere sağlanan elektriğe dayanan yasa dışı madencilik operasyonları, trafoları aşırı yükleyerek şebekeye zarar veriyor.
İran Enerji Bakanlığı sözcüsü Mostafa Rajabi Mashhadi, kripto para birimlerinin izinsiz madenciliğinin elektrik arzını etkilediğini belirtti. Mashhadi, Teheran Times gazetesinin aktardığına göre; bu tür tesisleri işleten madencilerin tespit edilip, elektrik şebekesine verdikleri zararlardan sorumlu tutulacaklarını ve ceza alacaklarını da sözlerine ekledi.
Kripto para madenciliği, hükümetin 2019’te bunu endüstriyel bir faaliyet olarak yasallaştırma kararının ardından İran’da hızla genişledi. 2020 yılında, Sanayi Madencilik ve Ticaret Bakanlığı 1000’den fazla madencilik lisansı yayınladı ve enerji şirketleri, endüstrinin enerji ihtiyaçlarını karşılayarak kârlarını artırma fırsatına sahip oldu. Geçen yaz, enerji santrallerinin de madencilik yapmasına izin verildi.
İran Termik Santral Holding Şirketi (TPPH) başkanı Mohsen Tarztalab’a göre, enerji fiyatlarındaki sürekli artışlar ve sabit fiyatlarla elektrik sağlama yükümlülüğü, elektrik sektöründe gelirler ve harcamalar arasında büyük bir uçurum oluşmasına neden oldu. Yönetici, bir seçenek olarak kripto para madencilerine elektrik satışına işaret ederek, “Bu boşluğu doldurmak için yeni gelir kaynaklarına ihtiyacımız var” dedi.
Kripto Madenciliğinin Elektrik Tüketimi Günlük 1.500 MW’a Yükseliyor
Enerji Bakanlığı yetkilisi, yeni rakamların son aylarda kripto madenciliğinde büyük bir artış olduğunu ortaya çıkardığını söyledi. Mevcut en son verilere göre, sektörün günde 1.500 megavata kadar elektrik kullandığı bildiriliyor ve bu, Aralık ayında kaydedilen 300 megavata göre büyük bir artış. Mostafa Rajabi Mashhadi, Mehr haber ajansına verdiği demeçte, bu güç kullanımının sadece yaklaşık 200 megavatının yasal olduğunu söyledi.
İran’da elektrik fiyatları sübvanse ediliyor ve düşük oranlar, İran’ın bazı özel ekonomik bölgelerinde madencilik işletmeleri kuran Çinli şirketleri çoktan cezbetti. Bu yılın başlarında, Sanayi Maden ve Ticaret Bakanlığı, İran’daki lisanssız tesislerin yıllık 660 milyon dolar değerinde kripto para madenciliği yaptığı tahmininde bulundu.
Kripto para birimlerine olan ilgi ülkede geçen yıl önemli ölçüde arttı ve birçok İranlı, Bitcoin ve benzeri kripto paralara yatırım yapıyor. Nisan ayında, İran Merkez Bankası, yerel bankalara ve borsalara, ithalat ödemelerinde ülkede çıkarılan kripto para birimini kullanma yetkisi verdi. Ancak, düzenleyici daha sonra sınırsız kripto ticaretine karşı uyarıda bulundu.