Son güncellenme : 14.04.2022 - 21:04
Kripto girişimcisi Sina Estavi, geçtiğimiz yıl Mart ayında Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in ilk tweet’i için 2,9 milyon dolar ödemiş ve manşetlerde yer bulmuştu. Estavi, geçtiğimiz günlerde NFT’yi yeniden satışa çıkarmış ve beklediği teklifi alamamıştı. İşte satışa sunulan NFT’nin detayları.
Twitter’ın ilk tweet’ini oldukça yüksek bir fiyat olan Estavi, toplamda 2,9 milyon dolar ödeme yapmıştı. NFT çılgınlığının revaçta olduğu dönem oldukça yüksek fiyat etiketiyle satılan NFT’ler dikkat çekmişti.
Estavi, satın aldığı ilk tweet NFT‘sini, popüler NFT pazarı OpenSea’de yeniden satışa çıkarma kararı aldı ve NFT için 48 milyon dolarlık bir fiyat etiketi belirledi.
Ancak gelen teklifler Estavi’yi pek de memnun edecek türden değildi. İlk bir hafta boyunca gelen teklifler birkaç yüz doları dahi geçememişti. Bu tekliflerden memnun olmayan satıcı, ilanı kaldırmayı tercih etti. Daha sonra ilanı tekrar aktif eden Estavi, bu sefer de en yüksek teklifi 2.2 ETH olarak gördü (yaklaşık 6800 dolar).
İran’da hapis cezası alan ve kısa süre önce serbest bırakılan Estavi, Twitter üzerinden doğrudan mesaj yoluyla Reuters’a bir demeç verdi: “Satma teklifim yüksekti ve herkesin karşılayamayacağını biliyordum” sözlerinin ardından NFT’yi gerçekten satmak isteyip istemediğinden de emin olmadığını belirtti.
Estavi, “Kimin satın almak istediği benim için önemli, bu NFT’yi herhangi bir kimseye satmayacağım çünkü herkesin bu NFT’yi hak ettiğini düşünmüyorum” dedi.
NFT’ler, resim, video veya metin gibi dijital bir dosyanın sahipliğini kaydedebilen bir kripto varlık biçimi olarak kripto dünyasının en gözde alanlarından birisini temsil ediyor. Herhangi bir NFT’nin herhangi bir değer garantisi bulunmaz ve piyasada çokça manipülasyona uğrayabilecek yapıda olabiliyor.
Ancak Estavi, satın alımının değerinden oldukça emindi:
“Bu NFT sadece bir tweet değil, bu dijital dünyanın Mona Lisa’sı” yorumuyla da bu kararını pekiştirdi.
NFT satışını 6 Nisan’da bir tweet’te duyuran Estavi, en az 25 milyon dolar olmasını beklediği gelirin %50’sini hayır kurumlarına bağışlama sözü verdi. Geri kalanının Bridge Oracle’ı desteklemeye gideceğini söyledi.
Kripto Mağduru!
Malezya’da yaşayan Estavi, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında İran’a yaptığı bir ziyaret sırasında tutuklandığını ve Şubat ayında serbest bırakılıncaya kadar hücre hapsinde tutulduğunu söyledi. İran devlet medyası Mayıs 2021’de “ülkenin ekonomik sistemini bozmakla” suçlandığını bildirdi.
Estavi, kripto borsası Bridge Oracle’ın büyümesi nedeniyle tutuklandığını ve kendisini “kripto kurbanı” olarak tanımladığını da sözlerine ekledi.
Haberin kaynağı Reuters, Estavi’nin iddialarını doğrulayamadığını belirtti.