İngiltere’nin en eski savunma ve güvenlik düşünce kuruluşu olan Royal United Service Institute (RUSI), salı günü bir anket yayınladı. Anket; bankaların, hükümetlerin ve kripto yöneticilerinin kripto para birimi alanının öz düzenlemesi hakkında farklı düşüncelere sahip olduğunu gösterdi.
Rapora göre, bankaların %63’ü ve hükümetlerin %56’sı dijital para birimlerini tehlike olarak görmeye başladı. Fakat bu sektörün içerisinde olan insanların yalnızca %9’u bu düşünceye destek verdi. Diğer insanların ise kendi araçları ve risk yönetimi konusunda geleneksel sektörlerin düşüncelerine göre ‘’ oldukça emin’’ olduğu ortaya çıktı.
Fakat böyle öz düzenlemelere duyulan güven biraz abartılabilir. RUSİ’nin araştırma analisti Kayla Izenman şu cümleleri kullandı:
“Kripto endüstrisi, riski karşılama ve tespit etme yeteneklerine büyük ölçüde güveniyor gibi görünüyor, oysa hükümetin neredeyse o kadar inancı yok.”
Düzenleyicilerin Duyduğu Endişeler Nelerdi?
Düzenleyiciler, istihbarat birimleri ve kripto endüstrisi yetkililerinin olduğu ankette 566 benzersiz cevap kaydedildiğini dile getirdi. Aynı zamanda kriminal faaliyeti ve kripto kullanımı adına tüm katılımcılar arasında endişe hissedildiği, bunun için %70 oy kullandığını söylendi.
Duyduğu endişeleri listelemek gerekirse;
- Kripto para birimleri yardımıyla kara para aklamak
- Karanlık ağda yasadışı araçların satın alınması (%84)
- Terör finansmanını finanse etmek adına kripto para yardımı (%79)
- İnsan kaçakçılığı (%76)
Bir süre sonra bu endişeler arasında bir uyuşmazlığın olduğu ortaya koyuldu. Hükümet yetkilileri ve düzenleyiciler bu kadar yüksek oranda risk teşkil ettiklerini söylerken, kripto endüstrisi uzun süreli etkileri çok ciddiye almadı.
Aslına bakarsak; kripto endüstri yetkilileri, kripto hesaplamalarının fiat’tan daha fazla şeffaf olduğunu ve bu nedenle güvenlik açısından daha yararlı olabileceğini duyurdu. Bu fikirde finans kurumları ve hükümet fikir ayrılığı yaşadı.
Izenman bu konu hakkında tekrardan konuştu:
“Tüm sektörler kripto para kullanımının artmakta olduğunda hemfikir, ancak yerel düzenleyici eylemler konusunda net bir fikir olmadığını biliyoruz. Bu, yasadışı faaliyetlere kapı açma riski taşır.”
Geçtiğimiz günlerde bu cümleleri doğru çıkartan birkaç olay yaşadık. Yasaların ve düzenlemelerin eksikliği, borsalar ve cüzdanlar gibi kripto işletmelerinin kullanıcıları korumaya çalışması, sektörün kendi kendini düzenlemesini sağladı.
Şimdiye kadar bu durum işe yaradı. Örneğin geçen hafta 150 milyon dolarlık bir kripto borsası hacklendi. Tüm bunlara rağmen düzenleyiciler henüz ikna olmamışa benziyor.