Hindistan’da Kripto Yasağı Yeniden Gündemde, Ancak CBDC Araştırmaları Devam Ediyor
Hindistan hükümeti hiçbir zaman kripto para birimleri destekçisi olmadı ve sık sık sektörde belirsizlik yarattı. Geçen yıl bir mahkeme kararı dijital varlıklar üzerindeki yasağı geçersiz kılarken, hükümet başka bir yasak getirmek için hazırlanıyor gibi görünüyor.
Cuma günü Lok Sabha Bülteni, Hindistan hükümetinin ülke parlamentosuna Bitcoin gibi özel kripto para birimlerinin yasaklanmasını öneren yeni bir yasa tasarısı sunduğunu bildirdi.
Kripto Para Birimi ve Resmi Dijital Para Birimi Yasasının Düzenlenmesi başlıklı mevzuat, ülkedeki özel kripto para birimlerinin ticaretini ve kullanımını yasaklamayı amaçlayarak hükümetin bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) yayınlamasının yolunu açıyor.
Söz konusu haber, tasarı önemli ölçüde kripto karşıtı olsa da, aynı zamanda kripto para birimlerinin arkasındaki temel teknolojiyi (büyük olasılıkla blockchain teknolojisi) teşvik edecek istisnalar sağlamayı amaçladığını bildirdi.
Hindistan Merkez Bankası, CBDC keşfetme planlarını resmi olarak doğruladı. Bu hafta Merkez Bankası, ödemeler üzerine bir kitapçık yayınlayarak, devlet destekli bir varlığa olan ihtiyacı araştırdığını açıkladı. Bir gereklilik bulursa, dijital varlıkları ekonomi için kullanıma sokmanın uygun yollarını arayacağını da ekledi.
Kitapçığın açıkladığı gibi, kripto para birimleri dünya çapında (özellikle geçen yıl) gerçekten kayda değer bir popülerlik kazandı. Bununla birlikte, yerel yönetim organları ve düzenleyiciler, varlıklar hakkında şüpheci ve endişeli olmaya devam ediyor. Merkez Bankası devreye girerek alanı sakinleştirmeyi ve herkesin kripto para birimlerini kullanabileceği bir ortam sağlamayı umuyor. Son olarak kripto yasağına ilişkin CoinDesk’e açıklamalarda bulunan Mumbai merkezli CoinDCX’in CEO’su Sumit Gupta şu ifadeleri kullandı:
“Hükümetin herhangi bir karar almadan önce tüm paydaşları kesinlikle dinleyeceğinden eminiz. Diğer sektör paydaşlarıyla konuşuyoruz ve kesinlikle hükümetle daha derin bir diyalog başlatacağız ve birlikte aslında nasıl sağlıklı bir ekosistem yaratabileceğimizi göstereceğiz.”