Bitcoin 2009’da piyasaya sürüldüğü zaman, bir kripto para birimi fikri yeni ve büyük ölçüde düzensiz bir alandı. Daha fazla kripto para birimi geliştirildikçe, uluslararası ve Güney Kore gibi önemli pazarlarda endüstriyi düzenlemek için gittikçe artan bir itici güç oluştu.
Güney Kore ilk kez 2017 yılında, Bitcoin ve Ethereum için artan fiyatların yıkıcı finansal spekülasyonlar ile ilgili endişelerin yanı sıra dolandırıcılık ve yasadışı faaliyetlerle ilgili önlem almak için kripto para birimini düzenlemek için adımlar attı. O dönemler de, Güney Koreliler ilk kripto para meraklıları arasındaydı. Güvenliği artırmak için, Güney Kore 2017 yılında resmi olarak ICO’lara bir yasak koymaya doğru ilerledi.
Son yıllarda artan düzenlemelere rağmen, Güney Kore kripto para birimi için önemli bir pazar olmaya devam ediyor. Bununla birlikte Güney Kore’de olduğu gibi uluslararası alanda da kripto para biriminin giderek daha fazla incelendiği görülmekte. Haziran ayında, Mali Eylem Görev Gücü (FATF), kara para aklama ve terörist finansmanını önlemek için adımlar atma yükümlülükleriyle ilgili olarak sanal varlıklar ve sanal varlık servis sağlayıcıları hakkında yönergeler yayınladı.
Buna karşılık, Güney Kore Ulusal Meclisi sanal varlıklar için yasal bir temel oluşturmak üzere adımlar atıyor. Mevzuat ile Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu’nun Finansal İstihbarat Birimi’nin(FIU), kripto para borsalarını doğrudan düzenleme altına alması sağlanacak. Şu anda, FIU kripto para borsalarını sadece Güney Koreli bankaların gözetimi yoluyla dolaylı olarak düzenlemekte.
Mevzuat ayrıca Güney Kore’deki kripto para birimi borsalarının FATF’in işlemler için temel kurallar belirleyerek ve firmalardan daha fazla hesap verebilirlik talep ederek kara para aklama ve terörist finansmanını önleme gerekliliklerine uygun hale getirilmesine yardımcı olacak. Şu anda, Güney Kore kripto para birimi gibi kripto varlıklarını vergilendiremiyor. Maliye ve Ekonomi Bakanlığı (MOFE), kripto para birimi işlemlerinden elde edilen kazançların mevcut yasa uyarınca vergilendirilemeyeceğini belirtti. Ama bu Güney Kore’nin vergilendirme konusunda çalışmalar yapmayacağını göstermez.
Güney Kore, vergi yasasını kripto para birimini kapsayacak şekilde revize ederek ilerlerse, yalnız olmayacak. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avustralya, varlık olarak kripto para birimini vergi altına alma konusunda Güney Kore’yi takip edebilir.
Tüm bu gelişmelerler birlikte Güney Kore yasalarında kripto para sektörüne ilişkin belli düzenlemelerin eksik olduğu bir gerce. Hükümet durumu düzeltmek adına yeni düzenlemeler getirebilir. Bu düzenlemelerin vergilendirmeyle ilgili olma ihtimali yüksek. Bakan Kyoil Choi’nin kripto para sektörü hakkındaki “kurumsal alana dahil edilmelidir.” sözü kripto paralar ile ilgili şu an çalışmaların olduğunun bir kanıtı.