Son güncellenme : 17.09.2021 - 12:43
Güney Kore’nin Finansal Hizmetler Komisyonu başkanı Eun Sung-soo’ya göre Güney Kore’deki 200 kripto borsası Eylül ayına kadar kapanabilir. Sonuç, geçen yıl yürürlüğe giren ve ayrıca kripto para birimlerini içeren yeni Kara Para Aklanmasının Önlenmesi yasalarına (AML) dayalı olacak.
Yeni düzenlemelere göre, ülkede faaliyet gösteren kripto borsaları; tüm AML yönergelerini uygulamalı, yerel bankalarla ortaklıklar kurmalı ve bilgi güvenliği yönetimi sertifikasına sahip olmalıdır.
Hükümet, kripto borsalarının sanal varlık hizmeti lisanslarını almaları için 25 Mart’ta kayıt sistemini açtı ve son onay tarihi 24 Eylül olarak belirlendi. Ancak 200 borsadan hiçbiri lisans için başvurmadı. Kripto borsaları bitiş tarihine kadar kendilerini kaydettirmezlerse, operasyonlarını kapatmak zorunda kalacaklar.
Bu düzenlemeler sonrası; Güney Koreli bir kripto para borsası olan Daybit, yakın zamanda uygulamaya konulan Kara Para Aklanmasının Önlenmesi(AML) düzenlemelerine atıfta bulunarak tüm operasyonlarını 1 Haziran’a kadar kapatacağını duyurdu.
Daybit’in sahibi Chain Partners Pazar günü yaptığı açıklamada; yeni düzenleyici rejimin, devam eden operasyonları olanaksız hale getirdiğini açıkladı. Böylece Daybit, yılın başlarında kapanan CPDAX’ın ardından piyasadan çekilen ikinci Kore kripto borsası oldu.
Daybit’in Kapanması Daha Fazla Kapanma Olacağı Anlamına Geliyor
Kore Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) Mart ayında, aynı ay ülkenin kabinesi tarafından onaylanan kripto finans kuruluşları için yeni bir dizi AML düzenlemesi yayınlamıştı. Bunu hızlı bir şekilde, ülkenin vergi kanununda Ocak 2022’de yürürlüğe giren ve 2,5 milyon KRW’nin (kabaca 2.300 dolar) üzerindeki tüm kripto alım satım kârlarına yüzde 20 vergi uygulayan bir değişiklik izledi.
Yeni düzenlemelerin en önemli etkisi, Kore kripto borsalarının bankacılık hizmetlerine erişimini etkin bir şekilde kısıtlaması oldu. Korean Herald’a göre, 10’dan fazla borsa, yeni yasa uyarınca güncellenmiş bilgi güvenliği yönetimi standartlarına uygunluğu kanıtlasa da, gerçek adla bankacılık hizmetlerini almak hala büyük bir sorun.
Durumdan En Çok Zarar Gören Küçük Borsalar
Güney Kore’deki sert düzenlemeler, küçük borsaların çoğunun zorlanmasına neden oldu ve yalnızca ‘Büyük Dörtlü’ istekli bankacılık ortakları bulmayı başardı.
Güney Kore’de 100’den fazla aktif borsa var, ancak bu sayı önümüzdeki birkaç hafta içinde önemli ölçüde azalacak gibi görünüyor, çünkü çoğu borsa gerekli bankacılık ilişkilerini 24 Eylül son kayıt tarihinden önce güvence altına alamayacak gibi görünüyor. Bu süre sona erdikten sonra, AML amaçları için tam görünürlük sağlamak amacıyla yasa gereği, santrallerde barındırılan tüm kripto cüzdanlarının gerçek isimli banka hesaplarıyla bağlantısının sağlanması zorunludur.
Şu anda, yalnızca sözde büyük 4’lü olarak bilinen; Bithumb, Upbit, Coinone ve Korbit borsaları bankaları bu devasa görevi ve ilgili riski üstlenmeye ikna etmeyi başardı. 22 Nisan Perşembe günü konuşan FSC başkanı Eun Sung-soo, daha fazla borsanın kapatılması gerektiğini ve bu şekilde de Kore hükümetinin kripto yatırımcılarını korumasına gerek kalmayacağını söyledi.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bankalar genellikle kendi bakış açılarından yüksek riskli, düşük ödüllü bir ortaklık olarak algılanan daha küçük kripto borsalarının işlemlerini üstlenmeye isteksizler. Bu isteksizlik, 23 ve 24 Nisan arasında 24 saatten daha kısa bir sürede Bitcoin’in %20’nin üzerinde düşüşüne şahit olduğumuz kripto piyasalarındaki son dalgalanma ile de birleşti.
Bu arada, Başbakan adayı Kim Boo-Kyum, yeni kripto düzenleme rejimiyle ilgili bir dizi dilekçenin ardından tartışmalı %20 kripto vergi yasasını “incelemeye” söz verdi. Yeni vergi kanununun uygulanması halkın tepkisi nedeniyle şimdiden geri çekilirken, Boo-kyum “herhangi bir mağdur olmaması gerektiği için” düzenlemeleri gözden geçirme sözü verdi.