Önde gelen FTX borsasının kurucusu Sam Bankman-Fried’ın sahibi olduğu kripto broker’ı Akameda Research, bu hafta içerisinde borsaya yaklaşık 370 milyon dolar aktardı.
On-chain veri firması PeckShield, Alameda Research ve FTX arasında, aracının BUSD, USDC ve ETH dahil olmak üzere birkaç token’ı borsa cüzdanına taşıdığı bir dizi işlemi tespit etti.
İşlemlerin arkasındaki amacın ne olduğu tam olarak belli olmasa da, bu transfer, FTX’in en az iki büyük kripto kredi sağlayıcısını kurtardıktan sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.
Koinfinans.com olarak aktardığımız üzere, borsa Voyager Digital ve BlockFi’ye toplam 700 milyon doların üzerinde kredi limiti sağladı. Her iki borç veren de kripto fiyatlarındaki ciddi düşüşün ortasında bir likidite sıkışıklığıyla karşı karşıya kaldı.
FTX, Voyager Digital ve BlockFi’ye toplam 700 milyon doların üzerinde kredi limiti sağladı. Her iki borç veren de kripto fiyatlarındaki ciddi düşüşün ortasında bir likidite sıkışıklığıyla karşı karşıya kalmış ve piyasaları olumsuz etkilemişti.
FTX Olumsuz Gelişmeleri Engellemek İstiyor
Kurucu Sam Bankman-Fried yakın tarihli bir röportajda, en büyük kripto oyuncularından biri olan borsanın “kök bulaşma” sorumluluğunu üstlendiğini belirtti. Ancak bu hareket aynı zamanda FTX’e kripto pazarında çok daha büyük bir hisse verdi ve Voyager anlaşmasının Fried’i firmadaki en büyük hissedarlardan birisi yaptı.
Fried ayrıca kripto endüstrisinde yakın zamanda ancak önemli bir varlığı olan Robinhood ticaret uygulamasında %7,6’lık bir paya sahip.
FTX tarafından sunulan kurtarma paketleri hem Voyager hem de BlockFi’ın maruz kaldığı kripto ‘hedge fonu’ Three Arrows Capital’in potansiyel iflası sonrasında geldi. Önemli firmalardaki iflasın bulaşıcı etkisi kısa bir süre içerisinde korku ve panik yaratmış ve fiyatlarda düşüşü tetiklemişti.
FTX’in sahibi Fried, kripto piyasasının zayıflığını Federal Rezerv’in faiz artışlarına bağlasa da, oyunda daha fazla faktör var gibi görünüyor.
Three Arrows Capital’deki sorunlar ve kripto borç veren Celsius’un iflas riskleri, Lido Staked Ethereum (stETH) fiyatlarındaki zayıflıktan kaynaklanıyordu.
Her iki şirket de bu token’ı teminat olarak kullanmış ve fiyatlarının düşüşü sonrasında marj çağrılarını tamamlayamamıştı. Sonuç olarak pozisyonlar tasfiye olmuş ve tüm token’lar piyasaya sürülmüştü.
Ancak stETH zayıflığı, Alameda’nın Curve’de yaklaşık 57 milyon dolarlık token takas etmesiyle aynı zamana denk geldi, bu da bir likidite havuzu dengesizliğine neden oldu ve token’ın sabitleyicisini Ethereum’a düşürdü.
FTX CEO’su Fried, konuyla ilgili spekülasyonları reddetti ve bunu “aptal bir komplo teorisi” olarak nitelendirdi.
Güncel fiyat hareketini buradan takip edebilirsiniz.
Sorumluluk reddi beyanı:Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.