Federal Rezerv, Merkez Bankası Dijital Para Birimleri’ne (CBDC) İlişkin Raporunu Yayınladı
Federal Rezerv, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çıkarmanın fizibilitesine ilişkin raporu yayınladı, rapor kamuoyunda bir süredir bekleniyordu.
Fed, raporun genel kamuoyu ve kilit paydaşlarla bir CBDC oluşturmanın artılarını ve eksilerini tartışmak için ilk adım olarak hizmet edeceğini ancak herhangi bir belirli politika sonucuna ilişkin görüşü de desteklemediğini açıkladı.
Düzenleyici kurumun raporu, itibari paraya sabitlenmiş stabilcoin‘lerle ilgili bazı dezavantajların, ödeme sistemini bozma, ekonomik gücü yoğunlaştırma ve istikrarsızlaştırıcı artışlar yapma potansiyeline sahip olabileceğini belirtti.
Bu düşünceden hareketle, Fed, ABD ekonomisi için bir CBDC yaratma olasılığı konusunda beyin fırtınası yaptığını da belirtti.
“Ticari banka parası ve banka dışı paranın mevcut biçimleri gibi, bir CBDC de genel halkın dijital ödemeler yapmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte, Federal Rezerv’in bir yükümlülüğü olarak, bir CBDC, kamu güvenini korumak için mevduat sigortası gibi mekanizmalara ihtiyaç duymaz ve bir CBDC, değerini korumak için temel bir varlık havuzu tarafından desteğe ihtiyaç duymaz. Bir CBDC, herhangi bir kredi veya likidite riski olmaksızın, halka sunulan en güvenli dijital varlık olacaktır.”
Raporda, herhangi bir CBDC’nin kara para aklamayı ve yasa dışı faaliyetlerin finansmanını önlemek için finansal kurumlarda da geçerli olan kurallara tabi olması gerektiği vurgulandı.
CBDC’nin diğer faydaları arasında ise sınır ötesi ödemelerin verimliliğini artırmak, ABD dolarının uluslararası rolünü desteklemek ve ekonomik engellerle karşılaşanlara finansal katılım sağlamak gibi maddeler de yer aldı.
Rapor ise sonuç olarak şu sonuca ulaştı:
“Bir CBDC, potansiyel olarak ödeme sistemi için yeni bir temel ve hem eski hem de yeni farklı ödeme hizmetleri arasında bir köprü görevi görebilir. Ayrıca, hızla dijitalleşen bir ekonomide güvenli ve güvenilir merkez bankası parasının merkeziliğini koruyabilir.”