FED Raporu Stabil Coinleri Sistematik Olarak Riskli Olarak Tanımladı
Hazine, FED ve diğer finansal düzenleyiciler tarafından yakın zamanda yayınlanacak olan CBDC raporunun, stabil coinlerin altında yatan ve net olarak tespit edilemeyen risk faktörlerine katı kurallar koymaya odaklanmış durumda.
New York Times’a göre, Finansal İstikrar Gözetim Konseyi, stabil koinleri sistematik olarak riskli bir finansal sistem olarak belirleme yetkisine sahip ve bu nedenle düzenleyicilerin daha sıkı politikalar oluşturması mümkün. Gelecek olan CBDC raporuna göre konsey tarafından yapılan incelemelerde stabil coinler üzerinde olası bir baskı kurmaya yakın olduğu düşünülüyor. Yetkililere göre stabil coinler büyük ölçüde düzenlenmemiş durumda olduğundan dolayı, nihai olarak finansal sistemi korumak yerine istikrarsızlık yaratabileceğinden endişe duymaktalar.
Başkan Gensler’in stabil coinlere karşı yaklaşımı tartışmalı bir menkul kıymet yorumları da içerdiği ve bu yorumun rapora dahil olacağı düşünülüyor. Gensler kısa bir süre önce stabil coinlerin “menkul kıymetler olabileceği” iddiası basına yansımıştı. Raporda bu yorumun yer alacak olması ilerleyen dönemde stabil coinlerin menkul kıymetler olarak kabul edilebileceği şeklinde yorumlandı. Eğer stabil coinler menkul kıymetler olarak kabul edilirse tüm bu birimlerin piyasa düzenleyicilere kayıt olması gerektiği ve düzenleyicilerin kurallarına uyarak anonimlikten vazgeçmeye zorlanacağı da basında yer alan yorumlardan bir tanesi.
Bankalarda Stabil Coin Hesapları
Stabil coinlerin düzenlenmesine ilişkin politikalarda yer alan diğer bir nokta ise stabil coin hesaplarının bir banka gibi davranılabileceği olasılığı oldu. Birçok kurumun bankalardan kripto para (stabil coin) banka hesabı talep etmesi devam ettikçe, düzenleyicilerin de stabil coinleri banka hesabı olarak kurabileceği düşünülüyor. Eğer düzenleyiciler benzeri bir hamle gerçekleştirirse, bu hamlenin stabil coinlerin sahip olduğu risk faktörünü azaltacak ve yatırımcıları korumaya yardımcı olacağı düşünülüyor.
Gelzinis, “Eğer bu düzenleme gerçekleşirse, tokenların Para Birimi Denetleme Ofisi gibi bir banka düzenleyicisine gözetimine tabi olabilir.” Ayrıca stabil coinleri destekleyen şirket batarsa, yatırımcıların mevduat sigortasından da potansiyel olarak yararlanabilmesi düşünülüyor.